La 30 martie 1392 avea loc prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei
Cu toate ca primele mentiuni cu privire la aceasta asezare umana le gasim in Letopisețul Novgorodului, datat în jurul anului 1387 si in cronica lui Nestor, primul document intern este un hrisov de danie din 30 martie 1392, din timpul domniei lui Roman I Mușat al Moldovei.
Roman I, numit si Roman Mușat de unii istorici, a fost domn al Moldovei dupa moartea fratelui sau Petru I, urcand pe tron undeva in intervalul decembrie 1391 – martie 1392, sfarsitul domniei sale fiind in decembrie 1394. A fost fiul voievodului Costea si al Mușatei.
Se considera ca numele localitatii a fost luat chiar de la Roman I Mușat, domnitorul Moldovei fiind de altfel considerat si întemeietorul orasului.
La 30 martie 1392 avea loc prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei
In decursul istoriei, Romanul a reprezentat un important centru urban al Tarii Moldovei, fiind inca de la inceputurile sale un oras cosmopolit, cu mai multe grupuri etnice insemnate: armeni, evrei, precum si o importanta comunitate catolica multietnica.
Ramas in cea mai mare parte in ruine dupa campania lui Matei Corvin din Moldova din 1467, orasul a fost refacut aproape din temelii de catre Stefan cel Mare.