RSS

La 16 iulie 1967 a încetat din v…

La 16 iulie 1967 a î…

20 de ani fără Dan Sava de la Va…

Pe data de 16 iulie …

Clarificări din partea prefectur…

După escaladarea sca…

O mână de oameni cu dragoste de …

În vara anului 2018,…

Scriitorul Laurian Stănchescu, m…

"Excelenței Sale, Do…

Gunoiul ieșenilor va fi "plimbat…

Vineri, 12 iulie 201…

Deputata Mihaela HUNCĂ despre Co…

Adoptarea prin ordon…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

La 30 martie 1392 avea loc prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei

Print Friendly, PDF & Email

La 30 martie 1392 avea loc prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei

Cu toate ca primele mentiuni cu privire la aceasta asezare umana le gasim in Letopisețul Novgorodului, datat în jurul anului 1387 si in cronica lui Nestor, primul document intern este un hrisov de danie din 30 martie 1392, din timpul domniei lui Roman I Mușat al Moldovei.

Roman I, numit si Roman Mușat de unii istorici, a fost  domn  al Moldovei dupa moartea fratelui sau Petru I, urcand pe tron undeva in intervalul decembrie 1391 – martie 1392, sfarsitul domniei sale fiind in decembrie 1394. A fost fiul voievodului Costea si al Mușatei.

Se considera ca numele localitatii a fost luat chiar de la Roman I Mușat, domnitorul Moldovei fiind de altfel considerat si întemeietorul orasului.

La 30 martie 1392 avea loc prima atestare documentară a orașului Roman în timpul lui Roman I Mușat al Moldovei

In decursul istoriei, Romanul a reprezentat un important centru urban al Tarii Moldovei, fiind inca de la inceputurile sale un oras cosmopolit, cu mai multe grupuri etnice insemnate: armeni, evrei, precum si o importanta comunitate catolica multietnica.

Ramas in cea mai mare parte in ruine dupa campania lui Matei Corvin din Moldova din 1467, orasul a fost refacut aproape din temelii de catre Stefan cel Mare.


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL