Stiri

Pozitia Prefecturii Harghita cu privire la incercarea Consiliului Local Odorheiu Secuiesc de a atribui numele lui Nyiro Jozsef bibliotecii municipale

Pozitia Prefecturii Harghita cu privire la incercarea Consiliului Local Odorheiu Secuiesc de a atribui numele lui Nyiro Jozsef bibliotecii municipale

In luna martie, la propunerea viceprimarului Orban Arpad, Consiliul Local Odorheiu Secuiesc a adoptat o hotarare de consiliu pentru atribuirea denumirii „Biblioteca Municipala Nyiro Jozsef” bibliotecii municipale din Odorheiu Secuiesc.

Dat fiind trecutul si biografia controversata a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, el aflandu-se inclusiv pe lista celor care au infiintat  Tuzharcosok (Ceata luptătorilor de foc), o organizatie paramilitara  maghiara cu orientare fascista, despre care s-a dovedit ca a fost o organizatie terorista, si fiind de asemenea cunoscut pentru  antiromânismul, antisemitismul si simpatiile sale pentru orientarile ideologice de inspiratie fascista, ne-am adresat Prefecturii Harghita pentru a sesiza aceste aspecte.

Pozitia Prefecturii Harghita cu privire la incercarea Consiliului Local Odorheiu Secuiesc de a atribui numele lui Nyiro Jozsef bibliotecii municipale

Nota noastra: din ce am putut noi remarca pana acum in acest caz, avem de-a face cu o incercare de a verifica daca statul român isi mai poate exercita autoritatea in anumite zone sau regiuni din România. Daca acum se intampla asa ceva, v-ati putea imagina ce ar fi dupa asa zisa „regionalizare”, atat de mult trambitata in ultimii ani?

„Prin adresa nr. 4690/2018 Consiliul Local Odorheiu Secuiesc a comunicat Institutiei Prefectului actele administrative adoptate de aceasta autoritate, in cadrul sedintei din 15 martie a.c..

„Hotararea nr.84/2018 privind inceperea procedurilor legale privind atribuirea denumirii „Biblioteca Municipală Nyirő József Városi Könyvtár” bibliotecii muncipale din Odorheiu Secuiesc”, la care faceti referire in cuprinsul cererii dumneavoastra, a fost adoptata de catre Consiliul Local Odorheiu Secuiesc, in cadrul sedintei de mai sus mentionata si implica efecte juridice doar in ceea ce priveste demararea procedurii legale de adoptare a unui act administrativ avand ca obiect atribuirea denumirii in cauza, astfel cum este prevazuta in Legea nr.215/2001, republicata, legea administratiei locale, coroborata cu Ordonanta Guvernului nr.63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.48/2003.

Conditiile de exercitare a tutelei administrative conferite prefectului asupra actelor administrative ale autoritatilor administratiei publice locale sunt stabilite prin Legea nr. 340/2004 privind prefectul si institutia prefectului republicata si modificata, respectiv dispozitiile Legii nr. 554/2004, legea contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 115 alin. (7) din Legea 215/2001, prin urmare masurile coercitive in raport cu actele administrative adoptate de consiliile locale pot fi luate de prefect, prin prisma normelor legale stabilite de aceste acte normative.

Prefect, Jean – Adrian Andrei”

https://glasul.info/SKMBT_C28418041909480.pdf

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

17 Mai 1919 – Teodor Pirici, olteanul care a eliberat Aradul

La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură…

o oră ago

Noaptea Muzeelor boicotată în acest an de angajații muzeelor în nordul Moldovei

Nemulțumiți de inechitățile salariale, angajații muzeelor din Nordul Moldovei sunt hotărâți să boicoteze anul acesta…

14 ore ago

16 Mai 1600 – Mihai Viteazul ia Cetatea Suceava fără niciun fel de luptă, pur și simplu i se deschid porțile cetății

Sub spectrul unei iminente reveniri a lui Sigismund Báthory cu scopul de a recuceri Transilvania…

o zi ago

Cu se se mai laudă USR-iștii: propunerea legislativă privind dreptul la avort a primit raport de adoptare

Oana Cambera, deputat neafiliat, fostă USR și PLUS, acum ajunsă vicepreședinte la partidul Reper, se…

o zi ago

Militarii rezerviști cer printr-o petiție actualizarea soldelor de grad!

Gradul militar același și totuși diferit !? Militarii în activitate, în rezervă sau retragere și-au…

2 zile ago