Stiri

A plecat dintre noi și istoricul Dinu C. Giurescu! Avea 91 de ani

A plecat dintre noi și istoricul Dinu C. Giurescu! Avea 91 de ani

Fostul vicepreședinte al Academiei Române a plecat la cele veşnice la vârsta de 91 de ani, după o carieră încununată de succes, cu o contribuție deosebit de importantă la patrimoniul cultural și istoric al României.

Născut intr-o familie de cărturari, fiind fiul lui Constantin C. Giurescu si nepotul lui Constantin Giurescu, Dinu C. Giurescu n-a avut tocmai o situație privilegiată în perioada regimului comunist din România. Cum Constantin C.Giurescu a făcut ani grei de închisoare la Sighet, și lui Dinu C.Giurescu i s-a impus pentru o vreme interdicția de a publica.

Istoric, academician, dar și om politic, Dinu C. Giurescu a abordat în public problema lipsei de patriotism din rândul clasei politice postdecembriste din România, atrăgând atenția asupra tendințelor de a „șterge din memoria oamenilor trecutul” pentru că există la nivel extern dorința ca noi „să devenim ca popor o masă uniformă, cenușie, fără trecut, deci fără viitor”.

A plecat dintre noi și istoricul Dinu C. Giurescu! Avea 91 de ani

Marcată de moartea lui Dinu C. Giurescu, doamna Marilena Rotaru posteaza pe pagina sa de facebook următoarele aprecieri:

„Din nou, încercați de o mare pierdere. O mare conștiință românească, academicianul Dinu C. Giurescu a plecat, la 91 de ani, în Împărăția Domnului. Am fost binecuvântată să-l cunosc îndeaproape, și în România și în exil, în Statele Unite, unde am filmat unul din episoadele Memoriei exilului românesc, și comentariul său la episodul dedicat Tezaurului României la Moscova.

Un distins istoric, un intelectual de aleasă stirpe, continuând o adevărată dinastie de istorici români, pentru care patriotismul nu ”mirosea” a legionarism.

Drum luminat domnule profesor! Dumnezeu să vă odihnească într-o stea protectoare a Țării, pe care cu profundă dragoste și spirit de sacrificiu ați slujit-o!

„Cine vrea să devenim ca popor o masă uniformă, cenușie, fără trecut, deci fără viitor? Stupida trufie de-a șterge din memoria oamenilor trecutul va duce mai devreme sau mai târziu la dispariția noastră ca neam.Asta vrem?”, se întreba recent Dinu C Giurescu, adăugând că „În zilele noastre a-ți iubi țara este aproape un delict!””, a scris Marilena Rotaru pe pagina sa de facebook

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Adrian Papahagi: „E mai mult creștinism într-un bordel din Olanda decât în Rusia!”

La Ateneul Național din Iași a avut loc dumincă, 12 mai 2024, de la ora…

12 ore ago

11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

În Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26), dai de o serie…

o zi ago

Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

Un deputat AUR, Daniel-Sorin Gheba, atrage atenția cu privire la pericolul dispariției antreprenorilor români care…

2 zile ago

11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini „cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița "Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la…

2 zile ago

11 Mai 1601 – Mihai Viteazul îşi face intrarea solemnă în Kosice (Cașovia)

La 11 mai 1601 Mihai Viteazul din drum dinspre Viena ajunge la la Kassa / Cașovia…

2 zile ago

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida…

2 zile ago