Surprinzător! Un liberal recunoaște: „Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

Surprinzător! Un liberal recunoaște: „Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

Disputele politice și ideologice pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim au stârnit reacții dintre cele mai diverse atât în rândul opiniei publice cât și pe scena politică din România. Gafele președintelui Klaus Iohannis din ultima vreme au fost remarcate atât de către adversarii săi politici, cât și de către susținătorii săi, dintre care unii au puterea să recunoască faptul că Iohannis a acționat necorespunzător pentru că este consiliat greșit.

Liberalul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), spune ca președintele are nevoie disperată de ajutor și că mecanismul de selecție a consilierilor nu a fost tocmai unul eficient.

Surprinzător! Un liberal recunoaște: „Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

„Liviu Dragnea s-a inserat cu precizie matematica intr-o serie de evenimente cu totul remarcabile.
A vorbit despre memorandumul legat de mutarea ambasadei atunci cand Israelul celebra 70 de ani de la fondare.
A efectuat vizita in Israel simultan cu confirmarea lui Pompeo si anuntul vizitei acestuia in Israel.
Sincronizarea este opera de excelenta in consultanta politica strategica.
De cealalta parte, s-a vazut ca Iohannis este animat de bune intentii dar nu beneficiaza de consultanta strategica. Reactiile sale sunt corecte dar vin prea devreme sau prea tarziu. Nu i s-a explicat suficient care este miza mutarii ambasadei la Ierusalim pentru SUA si pentru alte state si mai ales de ce acum.
Nu i s-a explicat faptul ca este o disputa ideologica stanga – dreapta, dublata de una a scolilor de gandire din relatiile internationale. Nu i s-a explicat care este corelatia intre relatiile americano – israeliene si dosarul nuclear iranian.
Nu i s-a explicat care este corelatia dintre vizitele la Washington ale liderilor occidentali (Macron, Merkel) si evolutiile din acest dosar. La momentul denuntarii acordului cu Iranul (14 mai, cel mai probabil), SUA vrea sa aiba aliati precum Israelul neconditionat de partea sa.
Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?
Raspunsul este destul de complicat de dat.
Ceea ce se intampla acum este rezultatul unui mecanism de selectie a consilierilor care a esuat in trecut in cazul predecesorilor si care si-a aratat limitele.
Actuala situatie este rodul unei rigiditati institutionale care este depasita fie de indivizi care cunosc limitele si vulnerabilitatile sistemului, fie de cei care practica thinking outside the box.
Insa explicatiile nu se opresc aici.
Iohannis merita sa fie ajutat si nu abandonat si trebuie sa fie convins ca are nevoie de un sprijin profesionalizat pe de-a intregul, subsidiar si nu in locul la ceea ce exista.
Piesele dintr-un puzzle extrem de complicat sunt la vedere. Rolul consultantei strategice este sa puna cap la cap aceste piese si sa ofere solutii pentru decidentul politic.
Este abia inceputul. Poate se va realiza cat de importanta, fascinanta dar si cat de complicata este analiza strategica in viata politica.”, a scris Radu Carp pe facebook

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc

sâm apr. 28 , 2018
În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc Tricolorul românesc, simbolul independenței și suveranității, a fluturat pentru prima dată pe clădirea Parlamentului din Republica Moldova la 27 aprilie 1990, înlocuindu-l pe cel sovietic. Printr-o hotărâre a Parlamentului Republicii Moldova din 23 aprilie 2010, ziua Drapelului de stat este sărbătorită începând […]
În Republica Moldova, 27 aprilie este ziua drapelului național, tricolorul românesc

Poate vă place și:

libris.ro