Categories: Știri

Surprinzător! Un liberal recunoaște: “Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

Surprinzător! Un liberal recunoaște: “Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

Disputele politice și ideologice pe tema mutării ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim au stârnit reacții dintre cele mai diverse atât în rândul opiniei publice cât și pe scena politică din România. Gafele președintelui Klaus Iohannis din ultima vreme au fost remarcate atât de către adversarii săi politici, cât și de către susținătorii săi, dintre care unii au puterea să recunoască faptul că Iohannis a acționat necorespunzător pentru că este consiliat greșit.

Liberalul Radu Carp, profesor universitar la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti (FSPUB), spune ca președintele are nevoie disperată de ajutor și că mecanismul de selecție a consilierilor nu a fost tocmai unul eficient.

Surprinzător! Un liberal recunoaște: “Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?”

“Liviu Dragnea s-a inserat cu precizie matematica intr-o serie de evenimente cu totul remarcabile.
A vorbit despre memorandumul legat de mutarea ambasadei atunci cand Israelul celebra 70 de ani de la fondare.
A efectuat vizita in Israel simultan cu confirmarea lui Pompeo si anuntul vizitei acestuia in Israel.
Sincronizarea este opera de excelenta in consultanta politica strategica.
De cealalta parte, s-a vazut ca Iohannis este animat de bune intentii dar nu beneficiaza de consultanta strategica. Reactiile sale sunt corecte dar vin prea devreme sau prea tarziu. Nu i s-a explicat suficient care este miza mutarii ambasadei la Ierusalim pentru SUA si pentru alte state si mai ales de ce acum.
Nu i s-a explicat faptul ca este o disputa ideologica stanga – dreapta, dublata de una a scolilor de gandire din relatiile internationale. Nu i s-a explicat care este corelatia intre relatiile americano – israeliene si dosarul nuclear iranian.
Nu i s-a explicat care este corelatia dintre vizitele la Washington ale liderilor occidentali (Macron, Merkel) si evolutiile din acest dosar. La momentul denuntarii acordului cu Iranul (14 mai, cel mai probabil), SUA vrea sa aiba aliati precum Israelul neconditionat de partea sa.
Este vina lui Iohannis ca intr-un moment dificil nu beneficiaza de consultanta strategica?
Raspunsul este destul de complicat de dat.
Ceea ce se intampla acum este rezultatul unui mecanism de selectie a consilierilor care a esuat in trecut in cazul predecesorilor si care si-a aratat limitele.
Actuala situatie este rodul unei rigiditati institutionale care este depasita fie de indivizi care cunosc limitele si vulnerabilitatile sistemului, fie de cei care practica thinking outside the box.
Insa explicatiile nu se opresc aici.
Iohannis merita sa fie ajutat si nu abandonat si trebuie sa fie convins ca are nevoie de un sprijin profesionalizat pe de-a intregul, subsidiar si nu in locul la ceea ce exista.
Piesele dintr-un puzzle extrem de complicat sunt la vedere. Rolul consultantei strategice este sa puna cap la cap aceste piese si sa ofere solutii pentru decidentul politic.
Este abia inceputul. Poate se va realiza cat de importanta, fascinanta dar si cat de complicata este analiza strategica in viata politica.”, a scris Radu Carp pe facebook

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

3 ore ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

2 zile ago

20 Iulie 1896 – A apărut ziarul „Liga ortodoxă”, sub conducerea lui Alexandru Macedonski

Pe 1896 a apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski. Ziarul „Liga Ortodoxă”,…

3 zile ago

20 Iulie – Ziua Aviației Române, sărbătorite pe 20 iulie în România, prilejuită de Sfântul Ilie Tesviteanul, ocrotitorul aviației

Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene se sărbătorește anual pe 20 iulie, în aceeași…

3 zile ago

19 Iulie 1877 – Rușii cereau cu insistență ajutorul României după înfrângerile cu turcii

La data de 19 iulie 1877, Marele Duce Nicolae, comandantul suprem al armatelor rusești, a…

5 zile ago