libris.ro

Dicționarul numirilor de localități cu poporațiune română din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan

Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune română din Ungaria este o reeditare după aproximativ un secol a unei imense arhive ce conține elemente de toponimie şi geografie, lingvistică, demografie, etnografie, plus o mulțime de alte informații din diverse domenii.

Localitățile din teritoriile istorice locuite de români sunt prezentate amănunțit, lucrarea oferind informații de prim interes cu privire la demografie, edificiile religioase, denumirea localităţilor respective în expresie românească, maghiară si germană.

Autorii oferă date importante despre un număr de 4048 de localităţi, inclusiv cele aflate în componența altor state, precum și denumirea unor localități care astăzi nu mai există.

Cumpără acum Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria – Silvestru Moldovan, Nicolau Togan vândut de libris.ro la prețul de 52.5 lei

Lucrarea originală, „Dicționarul numirilor de localități cu popolațiune română din Ungaria, compus la încredințarea asociațiunei pentru literatură română și cultura poporului român de Silvestru Moldovan și Nicolau Togan, Sibiu, 1908 (ed. II: Bucuresti, 1915; ed. II  [recte III:] Sibiu, 1919)”, a fost reeditată în anul 2008 sub titlul de „Dicţionarul numirilor de localităţi cu poporaţiune româna din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş”.

Silvestru Moldovan s-a născut în anul 1861, în comuna Agârbiciu, judeţul Cluj. Prin activitatea sa ca jurnalist, pentru  „Gazeta Transilvaniei”, „Transilvania”, Tribuna” sau „Foaia Poporului”, Silvestru Moldovan poate fi considerat unul dintre precursorii Marii Uniri.

Contribuția sa pentru cauza românească și fervoarea cu care scria în apărarea drepturilor neamului românesc, i-au adus luni bune de închisoare și amenzi usturătoare din partea stăpânirii ungurești. Cu toate acestea, Silvestru Moldovan nu s-a oprit din militantismul său, indiferent de prețul pe care era nevoit să-l plătească. S-a stins din viață la 31 mai 1915, la Sibiu, cu trei ani înainte de Marea Unire.

 

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.



Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul Moldovei