Categories: Antiromanism

Deputatul Remus Borza: „Risc de maghiarizare a românilor din Ardeal! Asistăm, printr-o concesie în favoarea UDMR, la o maghiarizare forţată”

Deputatul Remus Borza: „Risc de maghiarizare a românilor din Ardeal! Asistăm, printr-o concesie în favoarea UDMR, la o maghiarizare forţată”

„Codul administrativ nu rezolvă problema ineficienţei, birocraţiei şi corupţiei din administraţia publică. Parlamentarii opoziţiei au contestat la Curtea Constituţională Codul administrativ adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, cu 175 de voturi „pentru”, 33 „împotrivă” şi 15 abţineri. Am semnat, alături de opoziţie, sesizarea Curţii Constituţionale privind Codul administrativ. Sunt nemulţumit de concesiile făcute UDMR şi funcţionarilor publici.”, a declarat deputatul Remus Borza.

Deputatul a mai adăugat că prin adoptarea noului Cod Administrativ crește riscul de maghiarizare forțată a românilor din Transilvania.

” Printre prevederile Codului administrativ se numără şi ocolirea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în prefecturi, primării, consilii judeţene şi locale. Asistăm, printr-o concesie (…) în favoarea UDMR, la o maghiarizare forţată, la o marginalizare socială, la o epurare etnică a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. Din 2004 avem o prevedere în legislaţie, privind obligaţia primăriilor şi a tuturor instituţiilor deconcentrate la nivel de unităţi administrativ teritoriale, de a asigura limba minorităţilor în administraţie în acele localităţi unde o minoritate are peste 20%. De zece ani, UDMR tot încearcă să scadă pragul. Prin două aliniate ale Art. 94 din Codul administrativ, practic, se eludează acest prag. De o manieră discreţionară, fie primarul, prefectul, preşedintele Consiliului Judeţean sau şeful unei instituţii deconcentrate va putea să dea o decizie prin care să asigure comunicarea în limba minorităţilor naţionale şi în acele localităţi unde minorităţile au o pondere mai mică de 20% din populaţie.”, a mai adăugat deputatul Remus Borza

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

2 ore ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

8 ore ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

2 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

2 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

3 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

4 zile ago