Români prezenți pentru prima dată la parada etniilor cu ocazia Zilei orașului Ismail

Români prezenți pentru prima dată la parada etniilor cu ocazia Zilei orașului Ismail

La manifestările dedicate zilei orașului Ismail s-a înregistrat o premieră: pentru prima dată au participat la “Parada etniilor” și reprezentanții Asociației românilor din Ismail “Gavriil Musicescu” și cei ai Centrului de Informare al Romaniei din Ismail.

Dacă anul trecut, în 2017, autoritățile locale au hotărât ca manifestările dedicate zilei orașului Ismail să se desfășoare în zilele de 23 și 24 septembrie, în acest an această sărbătoare a fost programată pentru a avea loc în zilele de 29 și 30 septembrie.

“Reprezentanții etnicilor români de Ziua orașului Ismail, 29 septembrie 2018.
Cu sentimentul de mândrie naţională de a fi etnic român, de a îmbrăca haină naţională și de a purta tricolorul strămoşesc, activiștii Asociației românilor din Ismail “Gavriil Musicescu” și Centrului de Informare al Romaniei din Ismail, au participat pentru prima dată la Parada etniilor în cadrul manifestărilor dedicate Zilei orașului Ismail.
La mulți ani, Ismail!
La mulți ani, etnici români din regiunea Odesa, Ucraina!”, se arată într-un comunicat de pe pagina de facebook a Centrului de Informare al României din Ismail

Români prezenți pentru prima dată la parada etniilor cu ocazia Zilei orașului Ismail, Foto: Facebook / Centrul de Informare al Romaniei din Ismail
Români prezenți pentru prima dată la parada etniilor cu ocazia Zilei orașului Ismail, Foto: Facebook / Centrul de Informare al Romaniei din Ismail

Declinul permanent al populației românești din Ismail

Dacă la 1813 se constata în cetatea Ismail o componență etnică în care românii (n.r. moldovenii) reprezentau un procent de 37,8% din populația totală, iar la recensământul din anul 1930 se constata că din cei 24.998 locuitori ai orașului 5.003 erau români (20.01%), la recensământul din anul 2001 românii mai reprezentau abia puțin peste 4% din populația orașului Ismail.

Orașul Ismail în timpul României Mari - Catedrala orașului cu monumentul Regelui Ferdinand I, anii 1930
Orașul Ismail în timpul României Mari – Catedrala orașului cu monumentul Regelui Ferdinand I, anii 1930

Declinul populației românești din Ismail a început să fie vizibil încă de la recensământul din toamna anului 1941, când s-a constatat că din populația totală a orașului mai făceau parte doar 2.727 români (15.52%), în scădere mare față de recensământul din anul 1930.

Cel de-al doilea război mondial, prin numărul său mare de victime atât din rândul militarilor cât și al civililor, a diminuat și mai mult numărul românilor din această localitate, pentru  ca apoi cedarea teritoriilor românești către Uniunea Sovietică să provoace un adevărat exod al românilor, fie prin refugierea românilor în România, fie prin deportările care au urmat după instalarea sovieticilor pe aceste teritorii.

Nota noastră: Tocmai de aceea ne bucură până și cea mai mică acțiune sau manifestare de afirmare a identității naționale a românilor din această zonă, pentru că populația românească a avut acolo parte de o istorie zbuciumată, și este o minune că încă nu și-au pierdut limba și datinile străbune. Lipsiți de sprijin, abandonați la mila străinilor care caută să-i deznaționalizeze, românii de aici încă se încăpățânează să reziste, să-și păstreze limba, portul, tradițiile…

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Ce le transmite un francez românilor cu privire la referendum: "Habar n-aveți voi, românii, ce șansă istorică vi se oferă acum că puteți vota pentru modificarea în Constituție a noțiunii de ”soți”!"

Dum sept. 30 , 2018
Ce le transmite un francez românilor cu privire la referendum: “Habar n-aveți voi, românii, ce șansă istorică vi se oferă acum că puteți vota pentru modificarea în Constituție a noțiunii de ”soți”!” “Prieteni dragi, Un coleg, francez, îmi spunea miercuri : ”habar n-aveți voi, românii, ce șansă istorică vi se […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News