RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

Basarabenii pro-rusi din regiunea Odesa se opun mobilizarii pentru razboi

Print Friendly, PDF & Email

Preluare si traducere de pe  svpressa.ru

Nota noastra: Cu toate ca am specificat ca acest articol este preluat si tradus de pe un site rusesc unii cititori au tras probabil niste concluzii gresite si ca dovada au avut si niste reactii impotriva acestui articol.Ne vedem nevoiti sa specificam celor care nu cunosc situatia din Sudul Basarabiei ca in acea zona romanii sunt doar o minoritate, un procent destul de mic din populatie, ca urmare a deportarilor, executiilor, asimilarii fortate si a propagandei antiromanesti efectuate atat in perioada sovietica cat si in perioada in care acest teritoriu a intrat in administratia Ucrainei “independente”.

De altfel situatia romanilor din acea zona a fost prezentata pe larg in Romania in cadrul unui reportaj de televiziune:  Reportaj În Premieră. Au fost odată români

Satenii din Reni (Limanske) s-au opus ordineleor de mobilizare, i-au imobilizat pe reprezentantii armatei ucrainene si au ars toate hartiile ce reprezentau oridinele de mobilizare pentru razboiul din estul Ucrainei.

Basarabenii pro-rusi din regiunea Odesa se opun mobilizarii pentru razboi

In regiunea Odesa din Ucraina, locuitorii se opun mobilizarii si s-au razvratit impotriva patrulelor ucrainene. In localitatea Reni au avut loc mai multe incidente in timpul celui de-al patrulea val de mobilizari din sudul Ucrainei. Locuitorii unui vechi sat de pescari numit Limanske (Limanskoe) s-au revoltat.Sute de locuitori au blocat biroul unui grup de recrutare al armatei ucrainene si pe reprezentanții acesteia și au ars in public toate hartiile ce reprezentau ordine de mobilizare pentru locuitorii din sat.

Localitatea Reni reprezinta punctul extrem de sud-vest al Ucrainei,  situat pe malul stâng al Dunării,intre frontierele raionale cu România și Republica Moldova. Odată aici a existat un important nod feroviar si comercial, iar agricultura și pescuitul erau înfloritoare. Acum, doar cenușa “independentei” a mai răms din economia locală. Oamenii isi câștiga traiul de braconaj și contrabandă pe brațul Dunării. O astfel de viata caleste caractere puternice și decisive. Orice gospodărie are o armă, iar bătrânii spun legende despre jafurile eroice ale lui Grigore Cotovschi.

Limanske (Limanskoe) – este un fost sat românesc Frecăței. Cele mai multi localnici sunt moldoveni, găgăuzi și rusi. Ei sunt în mod deschis ostili juntei ucrainene și refuză complet să meargă la război. Starea de spirit este tipica, cu toate acestea există o caracteristică. Bărbații  care au primit solicitatari pentru a merge la razboi ar putea trece cu ușurință granița și să se ascundă în mlaștinile Dunării. Dar ei au decis să stea acasă și sa alunge armata ucraineană.

Comisarul militar din regiune, Igor Skrypnik, știa foarte bine despre atitudinea populației civile a acestei regiuni față de mobilizare. Deci, înainte de venirea la Limanske si de a emite ordine de mobilizare el a cerut forte de securitate armate. Astfel, cu ajutorul unui grup de angajați a fost consolidat comisariatul regiunii Odesa pentru aceasta zona.

Dar acest lucru a produs chiar rezultatul opus: atunci când oamenii in camuflaj si cu arme au apărut în sat, au  provocat o izbucnire de protest spontan , – a declarat președintele în exercițiu al Administrației de Stat Serghei Barimov .

Aproximativ două sute de locuitori ai Limanske au înconjurat reprezentanții armatei și trupele înarmate cu mitraliere. A fost informat imediat guvernatorul Igor Palitsa despre urgență survenita in desfășurarea evenimentelor din Limansko,  si știindu-se mentalitatea locuitorilor acestui sat, incidentul ar fi putut sa se închei tragic!

Reprezentantii fortelor guvernamentale ucrainene au fost dezarmati, iar mulțimea s-a gândit serios ce sa faca cu ei. În același timp, pescarii de Limanske au infiintat puncte de control in jurul satului. Peste lac au infiintat brigăzi in Cahul sin din satele învecinate au fost format in graba patrule in barcile cu motor. Orașele din România și Luncaviţa si Isaccea de pe malul drept s-au pus în alertă maximă.

Pentru negocieri rebelii au ajuns imediat la președintele adjunct al administrației Reni, Ivan Stadnikov. Respectatul lider al comunitatii locale a fost capabil să-i convingă pe concetățenii să-i să elibereze pe prizonieri, fără a le provoca nici un fel de leziuni.

În cele din urmă locuitorii i-au aliniat pe reprezentanții militari in piata, au asezat sacul cu documentele emise pentru mobilizare, le-au udat cu benzină și le-au incendiat in semn de sfidare. Mai mult decât atât, au forțat armata ucraineana să se holbeze la foc, până când documentele au ars si s-au facut cenușă.

Ce s-a intamplat cu tehnica militara capturata, cu mitralierele si celelalte arme confiscate de catre localnici inca nu se stie. Acest lucru a fost raportat de către șeful interimar al administrației regionale S. Barymov. El susține că administrația regională Odesa nu încă intenționează să initieze o operație punitiva în localitate rebelilor. A-i irita si mai mult pe rebelilii Dunării ar putea declanșa o explozie de furie a oamenilor in intreaga regiune din sudul Basarabiei si ucrainenii sunt constienti de acest lucru.

Basarabenii din regiunea Odesa se opun moblizarii pentru razboi

Basarabenii din regiunea Odesa se opun moblizarii pentru razboi

Sursa:

[1] svpressa.ru

 


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
evomag.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL