Categories: Austria

Românii din Austria au organizat la Wiener Neustadt un eveniment de excepție dedicat Centenarului Marii Uniri

Românii din Austria au organizat la Wiener Neustadt un eveniment de excepție dedicat Centenarului Marii Uniri

“Un eveniment de excepție a avut loc duminică 14 octombrie 2018 în Austria la Wiener Neustadt, în incinta Parohiei Ortodoxe Române reprezentată de preotul paroh, Răzvan Gască, cu prilejul sărbătoririi Hramului Bisericii „Sfinta Paraschiva“.

Cu această ocazie, o placă aniversară cu titlul „Centenarul Marii Uniri – 1918-2018” realizată de către Ioan Astaluș a fost așezată la Biserica Ortodoxă Română din Wiener Neustadt, Austria. Placa aniversară a fost dăruită comunității de către Radio TV Unirea – Austria și Cercul Cultural Româno-Austriac ”Unirea”, președinte Ioan Godja.

Evenimentul face parte din seria de proiecte dedicate unor comunități de români din străinătate, pe care Cercul Cultural Româno-Austriac ”UNIREA” și Radio TV Unirea le-a planificat și realizat în acest an în parteneriate cu diferite organizații, asociații și instituții.

Placa aniversară este un simbol cioplit în bronz, menționând cei 100 de ani de la Marea Unire, pentru a rămâne în memoria colectivă și să fie sărbătorit pe măsura însemnătății istorice. În cadrul acestor proiecte, s-au instalat șapte plăci dedicate aniversării Centenarului Unirii, aceasta din Wiener Neustadt fiind prima instalată in străinătate.

Românii din Austria au organizat la Wiener Neustadt un eveniment de excepție dedicat Centenarului Marii Uniri, Foto: facebook.com/radiotvunirea

În acest an au fost desfășurate evenimente similare realizate în parteneriate cu autorități și organizații locale, beneficiind de sprijinul organizatorilor acestei serii de proiecte și anume Cercul Cultural Româno-Austriac UNIREA, Radio TV Unirea, Fundația Asturian, Romanca Society, Editura Transylvanian Edition și Asociația Info Manager.

Această serie de evenimente s-a bucurat de aprecierea publicului, artistul Ioan Astaluș fiind solicitat să aducă placa aniversară în diferite locații din România și anume: Mănăstirea Sărmasu, județul Mureș; Biserica Vălenii de Maramureș, județul Maramureș; Inspectoratul General al Poliției București; Prefectura Mureș; Prefectura Harghita și Prefectura Covasna.

La evenimentul realizat în Austria, la dezvelirea plăcii aniversare, au participat români stabiliți în Wiener Neustadt, din împrejurimi, ca și cei din Viena, din alte părți ale Austriei și chiar mulți veniți din România. Românii prezenți într-un număr considerabil, la Sfânta Liturghie, la evenimentul dezvelirii plăcii aniversare și la agapă au retrăit clipe de bucurie creștinească, fericire și patriotism, reîntâlnindu-se cu fiorul și mândria de a fi român.”

, se arată în comunicatul de presă al Radio TV Unirea.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

6 ore ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

2 zile ago