În timp ce Polonia reintroduce învățământul patriotic, rectorul Academiei SRI spune că trebuie s-o lăsăm mai moale cu discursul naționalist
Dacă autoritățile din Polonia se îngrijesc cu multă atenție de educația noilor generații, reintroducând de curând învățământul patriotic, la noi oficialii tind mai curând să țină discursuri profund antinaționaliste.
Deși este rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan surprinde într-un interviu recent prin atitudinea sa neașteptat de progresistă, insistând că ortodoxia, spiritualitatea orientală, sau discursul naționalist, sunt folosite de propaganda rusă pentru a submina încrederea cetățenilor români în Uniunea Europeană.
Ba chiar merge până într-acolo încât să afirme că sărbătorirea modestă a Centenarului Marii Unirii are tocmai rolul de a nu trezi prea multe energii naționaliste: “să fie cât mai puțini vectori din ăștia care să strecoare această otravă în sufletele românilor”.
„Uite le spun celor care se inflamează uneori că nu facem mai mult pentru Centenar.Centenarul trebuie sărbătorit cu maturitate, să înțelegem că statul ăsta s-a format pe niște principii foarte solide, europene.
Important este ca vocile pro europene, pro atlantiste să fie cât mai bine exprimate. Eu văd acum și un reviriment pro european și pro atlantist pe fondul propagandei ruse care este destul de agresivă, al unui discurs naționalist care ne duce cu gândul cumva la un soi de legionarism, de gândirism, din perioada interbelică, care n-a făcut bine României. Și eu sper să fie cât mai puțini vectori din ăștia care să strecoare această otravă în sufletele românilor, să le arate că ei sunt totdeauna victimele Occidentului, când nu este așa.”, a afirmat rectorul Academiei SRI, Adrian Ivan