Categories: AntiromanismUngaria

Un deputat român răspunde la atacurile împotriva României: „Indiferent ce spun şi ce vor ungurii, 1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârşirea statului naţional român”

Un deputat român răspunde la atacurile împotriva României: „Indiferent ce spun şi ce vor ungurii, 1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârşirea statului naţional român”

”1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârşirea statului naţional român şi este un eveniment istoric pentru România şi Europa, indiferent ce spun şi ce vor ungurii”, a declarat deputatul PSD Răzvan Rotaru

Deputatul PSD Răzvan Rotaru a transmis în Parlamentul României un mesaj către reprezentanţii guvernului ungar şi ai UDMR ca replică la declaraţiile de la finalul lunii trecute cu privire la Centenarul Marii Uniri prin care au jignit România şi pe preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

„Îl informez pe domnul deputat Attila Korodi şi pe ceilalţi oficiali ai Guvernului ungar că Centenarul Marii Uniri a României este o sărbătoare pentru ţara noastră şi pentru întreaga Europă şi va fi celebrată la nivelul Uniunii Europene prin manifestaţii şi evenimente comemorative, în ciuda opiniilor şi declaraţiilor ungurilor din Ungaria sau din România. Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei româneşti şi reprezintă fapta istorică a întregii naţiuni române. 1 Decembrie 1918 reprezintă desăvârşirea statului naţional român şi este un eveniment istoric pentru România şi Europa, indiferent ce spun şi ce vor ungurii. În calitate de parlamentar al poporului român le cer tuturor ungurilor să îi trateze cu respect pe români, să ne respecte istoria şi cultura, aşa cum le-am acordat şi noi apreciere şi drepturi comunităţilor de etnie maghiară, aici, în România”, a declarat Răzvan Rotaru.

Statele Unite ale Americii a fost prima ţară care a transmis felicitări Bucureştiului pentru aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Mai multe state din SUA au emis proclamaţii oficiale prin care apreciază România cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi arată că acest eveniment istoric a dus la consolidarea unui stat modern, inspirat de principiile libertăţii, democraţiei, economiei libere şi progresului social.

Apoi, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, a transmis în Parlamentul European că în ziua de 1 Decembrie, atât Europa cât şi România sărbătoresc un mare eveniment istoric

.„Momentul în care a avut loc Marea Unire, care a condus la formarea statului naţional român, coincide şi cu cea mai zbuciumată perioadă din istoria modernă a Europei, perioadă care a condus la destrămarea unor imperii şi afirmarea mai multor naţiuni europene, care anul acesta celebrează 100 de ani de existenţă. În ciuda acestor dovezi istorice de necontestat, colegii de la UDMR şi reprezentanţii oficiali ai Guvernului din Ungaria continuă să nege această realitate confirmată şi recunoscută la nivel european şi mondial. Aceştia au adus jigniri atât poporului român, cât şi celorlalte state care recunosc istoria adevărată a României, atunci când au afirmat în spaţiul public că pomenirea sărbătoririi la nivel european a Centenarului Marii Uniri dă dovadă de iresponsabilitate a preşedintelui Comisiei Europene. Îi somez să înceteze cu astfel de declaraţii agresive şi nepotrivite” , a subliniat deputatul social-democrat.

 

 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

13 mai 1879 – Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata Buzău – Mărășești

13 mai 1879 - Au fost începute primele măsurători topografice pentru linia de cale ferata…

3 ore ago

12 Mai 2024 – La Iași avut loc inaugurarea bustului preotului Visarion Puiu

Duminică, 12 mai 2024, de la ora 16.00, la rondul Tătărași Nord din Iași, avut…

5 ore ago

Adrian Papahagi: „E mai mult creștinism într-un bordel din Olanda decât în Rusia!”

La Ateneul Național din Iași a avut loc dumincă, 12 mai 2024, de la ora…

o zi ago

11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

În Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26), dai de o serie…

2 zile ago

Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

Un deputat AUR, Daniel-Sorin Gheba, atrage atenția cu privire la pericolul dispariției antreprenorilor români care…

2 zile ago