În urmă cu câțiva ani, pe la un sfârșit de martie, Lucian Mîndruță l-a avut ca invitat la emisiunea “Schimbă vorbă” pe Daniel Roxin.
Printre inepțiile debitate atunci cu o nonșalanță de îndoctrinat morometic care se sprijină în coada lopeții de grajd, pe lângă faptul că a eliberat în eter cu un rânjet pervers idei precum că “este clar că românii se înrudesc cu italienii, pentru că și unii și alții sunt hoți…. și dacii erau niște proto-hoți”, a mai lansat și ideea potrivit căreia “cronicarii medievali ai domnitorilor români erau niște … pupincuriști, pentru că îi lăudau pe domnitori”!?
Deci, concluzia este că pentru Lucian Mîndruță, admiratorul până la lacrimi al civilizației austro-ungare și unul dintre personajele din România pe care îl macină și îmbolnăvește dacofobia mai ceva decât pe cel mai înverșunat dintre iredentiștii maghiari, cronicarii români erau niște ….“pupincuriști”, pentru că i-ar fi lăudat pe domnitorii Țărilor Române.
Pentru că tot a fost destul de amabil să împărtășească această revelație în public, oare el este conștient că în vremurile actuale și el este un soi de pupin…. ptiu drace… de “cronicar”? Ne-am uitat pe “cronicile” zilnice de pe rețelele de socializare și am descoperit un cronicar modern care aducea laude siropoase până la îngrețoșare “domnitorului de la Cotroceni”, cunoscut și sub numele de Băse’ cel Chior sau Băse’ cel Rău…
Un alt aspect inexplicabil, constatat în cadrul aceleiași emisiuni “Schimbă vorbă” când Lucian Mîndruță l-a avut invitat în studio pe Daniel Roxin, este dacofobia acută a lui Mindruță. Potrivit lui Mîndruță, sunt inutile eforturile istoricilor de a demonstra că noi românii ne îndrudim cu dacii, pentru că este foarte clar că românii sunt frați cu italienii pentru că și unii și alții sunt hoți, iar de asemenea, mai spune Mîndruță, până și dacii erau niște “proto-hoți”!?
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment