Preşedintele Filialei Carei a Asociaţiei foştilor refugiaţi şi expulzaţi din 1940, Daniela Ciută, ea însăşi descendentă dintr-o familie refugiată din Ardealul de Nord în fața invaziei horthyste, este avertizată de o doamnă de origine maghiară, cadru didactic, să se mute din Carei “altundeva” și … să nu-i mai provoace pe maghiari.
Cu ce îi “provoacă” doamna Ciută, preşedintele Despărţământului ASTRA Carei? Încă din anul 2018, anul Centenarului Marii Uniri, ASTRA Carei a înaintat autorităților locale o inițiativă de amplasare a unui catarg cu tricolor românesc. Răspunsul primarului UDMR din Carei, Eugen Kovacs, a fost unul sec: “Nu provocați maghiarii!” .
Răspunsul consilierilor UDMR după intervenția primarului Kovacs, a fost NU.
“CADRU DIDACTIC atac la persoană pentru informarea despre interzicerea unui catarg cu drapel românesc. ,,Nu ne provocați,, și ,,mutați-vă altundeva,,”, scrie Buletin de Carei
Să ne mire astfel că și un cadru didactic maghiar are același gen de atitudine? În plus, pe lângă acel obișnuit de acum“Nu ne mai provocați!”, la pachet mai vine și cu un mesaj de avertizare: “Dacă nu vă place în zona noastră mutați-vă altundeva!”.
Și închipuiți-vă că un astfel de mesaj vine tocmai din partea unui cadru didactic maghiar, învățătoare… Oare în același spirit i-o fi educând și pe copii la școală?
Mesajul este cu atât mai dureros, cu cât este adresat tocmai unui descendent direct al unei familii care a avut de suferit de pe urma Dictatului de la Viena din 1940, o familie deportată și exilată din Ardealul de Nord, obligată timp de ani buni să-și părăsească agoniseala de-o viață și să plece în bejenie.
Ironia sorții face ca doar de curând, pe 17 iunie 2018, să fi fost inaugurat la Carei un monument dedicat memoriei românilor refugiați și deportați în urma Dictatului de la Viena din 1940, inaugurare la care am avut onoarea și noi să avem prezent un reprezentat din partea Glasul.info.
Din partea unor altfel de persoane poate nici că nici nu prea poți avea mari pretenții. Dar din partea unei persoane cu instruire, cadru didactic, învățătoare, de la care te aștepți să ia lumină noile generații, să provină astfel de reacții?
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
Leave a Comment