RSS

Partidul S.O.S. România, avertis…

Sâmbătă, 3 iunie 202…

VIDEO | Strigătul bucovinenilor …

Reprezentanții comun…

Pe 11 iunie 2023 va avea loc Sfi…

Pe 11 iunie 2023, de…

Autocarele profesorilor sunt opr…

Cum spuneam și ieri,…

VIDEO | Grevă de mari proporții …

Știm cu toții ce au …

Propagandiștii anti-grevă sunt g…

Se face în mass-medi…

«
»
TwitterFacebookPinterest

Românii din Ucraina vor fapte, nu vorbe! George Simion, solicitare expresă către statul român

Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion îi susține pe tinerii români din Transcarpatia care le cer candidaţilor la funcţia de preşedinte al Ucrainei să ia în considerare şi aspiraţiile comunităţii româneşti. Totodată, Simion solicită statului român să ia atitudine față de viitorul românilor din comunităților istorice din jurul granițelor și să asigure o strategie pentru protejarea drepturilor acestora.

,,România trebuie să se pronunțe ferm asupra acestei chestiuni: că va putea susține Ucraina în parcursul său european doar cu condiția explicită a respectării drepturilor românilor de pe teritoriul acestui stat”, a
declarat George Simion.

,,Următorul președinte al Ucrainei trebuie să renunțe la proiectul de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, în care se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior, ceea ce lezează grav interesele românilor din Ucraina”, a punctat Simion.

Asociaţia Tinerilor Români din Transcarpatia s-a adresat cu o scrisoare deschisă celor doi candidaţi la funcţia de preşedinte al Ucrainei cu rugămintea să ia în considerare impactul deosebit pe care îl are noua Lege a Educaţiei care afectează învăţământul în şcolile naţionale din Ucraina şi să nu încalce drepturile cetăţenilor ucraineni la studii în limba maternă. În adresare se menţionează că tinerii români îşi doresc să trăiască şi să se afirme în patria lor – Ucraina, dar totodată să păstreze nestingherite relaţiile istorice cu Patria-mamă, cu limba şi tradiţiile strămoşilor lor.

În controversatul și contestatul proiect de lege „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat” se propune ca limba ucraineană să devină obligatorie în instituțiile de învățământ preșcolar, extrașcolar și în instituțiile de învățământ superior.

apiland.ro

De asemenea, legea presupune ca toate evenimentele culturale să aibă loc în mod obligatoriu în limba de stat, iar spectacolele teatrale în alte limbi trebui să fie însoțite de subtitrări în limba ucraineană. De asemenea, evenimentele publice pot avea loc doar limba ucraineană sau engleză. Nerespectarea cerințelor legislației lingvistice se va pedepsi cu amenzi usturătoare.



Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]