Categories: Mihai Tirnoveanu

Prezență românească mare, sâmbătă, la Zilele Sfântu-Gheorghe!

” În fața scenei din centrul orasului unde s-a desfăsurat programul românesc au fost câteva sute bune de români, deși programul folcloric a durat doar o oră, iar primăria a impus în ultimul moment începerea spectacolului cu 30 de minute mai repede decât era prevăzut în program, oamenii care au fost excesiv de punctuali, pierzând astfel din păcate o bună parte din manifestare.

Cei care am venit din alte județe ale țării, unii de la sute de kilometri depărtare, bineînțeles că am mai poposit câteva ore prin zonă, străbătând tot centrul orasului îmbrăcați în costume naționale si având fiecare câte un steag tricolor în mână, până la Statuia Voievodului nostru, Mihai Viteazul. 

Cu acest prilej, sper că s-au lămurit si toți angajații din primăria Sfântu-Gheorghe că amplasarea în centrul orasului a scenei pe care se desfăsoară programul folcloric românesc este pe deplin justificată si foarte dorită atât de românii din Sfântu-Gheorghe cât si de cei din celelalte localități ale județului Covasna si nu numai.

Dar nu doar (nici măcar în primul rând) prezența numeroasă de la spectacol ”justifică” acest lucru; chiar dacă prin absurd un singur român ar fi fost spectator, scena respectivă tot în centru si-ar fi avut locul, prin simplul fapt că ne aflăm în…România. Este o chestiune de principiu, în primul rând si de simbolistică. 

Înainte de a pleca din Sfântu-Gheorghe, am poposit pentru scurt timp cu toții, cei aproximativ 30 de oameni veniți din alte părți ale țării, la sediul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures, pentru a-l saluta pe domnul profesor Ioan Lăcătușu, care ne-a făcut cu acest prilej si un scurt istoric al activităților românești din oraș si din județul Covasna. 

În drum spre casele noastre ne-am oprit mai apoi la Ozun, găsind astfel în sfârsit un local încăpător cu patron român, unde le-am servit pe doamnele care ne-au însoțit cu un ceai si o cafea, tinând totodată un ceas de sfat cu prietenii mei Pompiliu Diplan, Luis Bratu, Marin Maftei si Mircea Criste, asta ca să enumăr doar pe patru dintre cei care au venit de la câteva sute de kilometri depărtare pentru a fi prezenți în frumosul oraș Sfântu-Gheorghe de zilele acestuia. 
Doamne ajută oameni buni, va fi bine!”

Autor: Mihai Tîrnoveanu,

Foto: Mesagerul de Covasna și Daniela Rusu

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

5 ore ago

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

5 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

6 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

o săptămână ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o săptămână ago