RSS
TwitterFacebookPinterest

Prezență românească mare, sâmbătă, la Zilele Sfântu-Gheorghe!

” În fața scenei din centrul orasului unde s-a desfăsurat programul românesc au fost câteva sute bune de români, deși programul folcloric a durat doar o oră, iar primăria a impus în ultimul moment începerea spectacolului cu 30 de minute mai repede decât era prevăzut în program, oamenii care au fost excesiv de punctuali, pierzând astfel din păcate o bună parte din manifestare.

Cei care am venit din alte județe ale țării, unii de la sute de kilometri depărtare, bineînțeles că am mai poposit câteva ore prin zonă, străbătând tot centrul orasului îmbrăcați în costume naționale si având fiecare câte un steag tricolor în mână, până la Statuia Voievodului nostru, Mihai Viteazul. 

Cu acest prilej, sper că s-au lămurit si toți angajații din primăria Sfântu-Gheorghe că amplasarea în centrul orasului a scenei pe care se desfăsoară programul folcloric românesc este pe deplin justificată si foarte dorită atât de românii din Sfântu-Gheorghe cât si de cei din celelalte localități ale județului Covasna si nu numai.

Dar nu doar (nici măcar în primul rând) prezența numeroasă de la spectacol ”justifică” acest lucru; chiar dacă prin absurd un singur român ar fi fost spectator, scena respectivă tot în centru si-ar fi avut locul, prin simplul fapt că ne aflăm în…România. Este o chestiune de principiu, în primul rând si de simbolistică. 

Înainte de a pleca din Sfântu-Gheorghe, am poposit pentru scurt timp cu toții, cei aproximativ 30 de oameni veniți din alte părți ale țării, la sediul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures, pentru a-l saluta pe domnul profesor Ioan Lăcătușu, care ne-a făcut cu acest prilej si un scurt istoric al activităților românești din oraș si din județul Covasna. 

În drum spre casele noastre ne-am oprit mai apoi la Ozun, găsind astfel în sfârsit un local încăpător cu patron român, unde le-am servit pe doamnele care ne-au însoțit cu un ceai si o cafea, tinând totodată un ceas de sfat cu prietenii mei Pompiliu Diplan, Luis Bratu, Marin Maftei si Mircea Criste, asta ca să enumăr doar pe patru dintre cei care au venit de la câteva sute de kilometri depărtare pentru a fi prezenți în frumosul oraș Sfântu-Gheorghe de zilele acestuia. 
Doamne ajută oameni buni, va fi bine!”

apiland.ro

Autor: Mihai Tîrnoveanu,

Foto: Mesagerul de Covasna și Daniela RusuContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]