Prezență românească mare, sâmbătă, la Zilele Sfântu-Gheorghe!

În fața scenei din centrul orasului unde s-a desfăsurat programul românesc au fost câteva sute bune de români, deși programul folcloric a durat doar o oră, iar primăria a impus în ultimul moment începerea spectacolului cu 30 de minute mai repede decât era prevăzut în program, oamenii care au fost excesiv de punctuali, pierzând astfel din păcate o bună parte din manifestare.

” În fața scenei din centrul orasului unde s-a desfăsurat programul românesc au fost câteva sute bune de români, deși programul folcloric a durat doar o oră, iar primăria a impus în ultimul moment începerea spectacolului cu 30 de minute mai repede decât era prevăzut în program, oamenii care au fost excesiv de punctuali, pierzând astfel din păcate o bună parte din manifestare.

Cei care am venit din alte județe ale țării, unii de la sute de kilometri depărtare, bineînțeles că am mai poposit câteva ore prin zonă, străbătând tot centrul orasului îmbrăcați în costume naționale si având fiecare câte un steag tricolor în mână, până la Statuia Voievodului nostru, Mihai Viteazul. 

Cu acest prilej, sper că s-au lămurit si toți angajații din primăria Sfântu-Gheorghe că amplasarea în centrul orasului a scenei pe care se desfăsoară programul folcloric românesc este pe deplin justificată si foarte dorită atât de românii din Sfântu-Gheorghe cât si de cei din celelalte localități ale județului Covasna si nu numai.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


apiland.ro

Dar nu doar (nici măcar în primul rând) prezența numeroasă de la spectacol ”justifică” acest lucru; chiar dacă prin absurd un singur român ar fi fost spectator, scena respectivă tot în centru si-ar fi avut locul, prin simplul fapt că ne aflăm în…România. Este o chestiune de principiu, în primul rând si de simbolistică. 

Înainte de a pleca din Sfântu-Gheorghe, am poposit pentru scurt timp cu toții, cei aproximativ 30 de oameni veniți din alte părți ale țării, la sediul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mures, pentru a-l saluta pe domnul profesor Ioan Lăcătușu, care ne-a făcut cu acest prilej si un scurt istoric al activităților românești din oraș si din județul Covasna. 

În drum spre casele noastre ne-am oprit mai apoi la Ozun, găsind astfel în sfârsit un local încăpător cu patron român, unde le-am servit pe doamnele care ne-au însoțit cu un ceai si o cafea, tinând totodată un ceas de sfat cu prietenii mei Pompiliu Diplan, Luis Bratu, Marin Maftei si Mircea Criste, asta ca să enumăr doar pe patru dintre cei care au venit de la câteva sute de kilometri depărtare pentru a fi prezenți în frumosul oraș Sfântu-Gheorghe de zilele acestuia. 
Doamne ajută oameni buni, va fi bine!”

Autor: Mihai Tîrnoveanu,

Foto: Mesagerul de Covasna și Daniela Rusu

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Universitatea din Iași refuză să fie agent electoral pentru Iohannis. Cartea lui Iohannis, plină de banalități, refuzată de universitarii ieșeni

mar mai 7 , 2019
Universitatea din Iași refuză să fie agent electoral pentru Iohannis. Cartea lui Iohannis, plină de banalități, refuzată de universitarii ieșeni

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
libris.ro