Redacția Glasul.info a adresat o solicitare de informații către Ministerul Culturii și Identității Naționale cu privire la existența avizelor necesare în baza căruia i-a fost aprobat demersul Primăriei Oradea de a muta sau reloca statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea.
Acesta este răspunsul primit pe adresa de email a redacției Glasul.info:
“Pentru relocarea statuii Mihai Viteazul de către Primăria Municipiului Oradea au fost necesare și s-au obținut avize în baza prevederilor Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public cu modificările ulterioare și ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Aceste avize au fost emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, astfel:
- de către MCIN, în baza prevederilor art. 5 din Legea nr. 120/2006, avizul nr. 336/MFP/2018, înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 7697/25.10.2018, pentru relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea în Piața Emanuil Gojdu (fostă Independenței), emiterea avizului a fost făcută în perspectiva amplasării statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii;
- de către MCIN, în baza prevederilor art. 5 din Legea nr. 120/2006, avizul nr. 6/MFP/2019 înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 1567/27.02.2019 pentru Realizarea și amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea;
- de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în baza prevederilor art. 26 alin (1) din Legea nr. 422/2001, avizul nr. 83/Z/14.02.2019 pentru amplasarea statui Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea;
- de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în baza prevederilor art. 26 alin (1) din Legea nr. 422/2001, avizul nr. 190/Z/06.05.2019 pentru depozitarea temporară a statuii lui Mihai Viteazul până la finalizarea lucrărilor la Park & Ride Piața Emanuil Gojdu (pentru care a fost emis avizul DJC BH nr. 353/Z/2018).
Menționăm că avizele au fost emise potrivit propunerilor comisiilor de specialitate. Mai mult, domnii Dragoș Gheorghiță Caragiu și Ștefan Gheorghiță Caragiu, în calitate de moștenitori legali ai sculptorilor Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu, autori ai statuii lui Mihai Viteazul și-au exprimat acordul printr-o declarație înaintată Comisiei pentru Monumentele de For Public, pentru relocarea statuii în Piața Emanuil Gojdu în vederea amplasării statuii Regelui Ferdinand I.
Potrivit amplasamentului inițial, realizat de către una din cele mai importante figuri ale arhitecturii românești, Duiliu Marcu, statuia Regelui Ferdinand I a fost reperul major al Pieței Unirii de la inaugurare, la 21 noiembrie 1924, până în 1940, după momentul pierderii Transilvaniei de Nord.
Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificațiilor culturale, dar și a coerenței formale a pieței.”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Culturii și Identității Naționale