libris.ro

Ministerul Culturii ne răspunde cu privire la scandalul statuii lui Mihai Viteazul de la Oradea

Redacția Glasul.info a adresat o solicitare de informații către Ministerul Culturii și Identității Naționale cu privire la existența avizelor necesare în baza căruia i-a fost aprobat demersul Primăriei Oradea de a muta sau reloca statuia lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea.

Acesta este răspunsul primit pe adresa de email a redacției Glasul.info:

„Pentru relocarea statuii Mihai Viteazul de către Primăria Municipiului Oradea au fost necesare și s-au obținut avize în baza prevederilor Legii nr. 120/2006 a monumentelor de for public cu modificările ulterioare și ale Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Aceste avize au fost emise de către Ministerul Culturii și Identității Naționale (MCIN) și de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, astfel:

  • de către MCIN, în baza prevederilor art. 5 din Legea nr. 120/2006, avizul nr. 336/MFP/2018, înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 7697/25.10.2018, pentru relocarea statuii lui Mihai Viteazul din Piața Unirii din Oradea în Piața Emanuil Gojdu (fostă Independenței), emiterea avizului a fost făcută în perspectiva amplasării statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii;
  • de către MCIN, în baza prevederilor art. 5 din Legea nr. 120/2006, avizul nr. 6/MFP/2019 înregistrat la Cabinet Ministru sub nr. 1567/27.02.2019 pentru Realizarea și amplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea;
  • de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în baza prevederilor art. 26 alin (1) din Legea nr. 422/2001, avizul nr. 83/Z/14.02.2019 pentru amplasarea statui Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea;
  • de către Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în baza prevederilor art. 26 alin (1) din Legea nr. 422/2001, avizul nr. 190/Z/06.05.2019 pentru depozitarea temporară a statuii lui Mihai Viteazul până la finalizarea lucrărilor la Park & Ride Piața Emanuil Gojdu (pentru care a fost emis avizul DJC BH nr. 353/Z/2018).

Menționăm că avizele au fost emise potrivit propunerilor comisiilor de specialitate. Mai mult, domnii Dragoș Gheorghiță Caragiu și Ștefan Gheorghiță Caragiu, în calitate de moștenitori legali ai sculptorilor Alexandru Gheorghiță și Georgeta Caragiu, autori ai statuii lui Mihai Viteazul și-au exprimat acordul printr-o declarație înaintată Comisiei pentru Monumentele de For Public, pentru relocarea statuii în Piața Emanuil Gojdu în vederea amplasării statuii Regelui Ferdinand I.

Potrivit amplasamentului inițial, realizat de către una din cele mai importante figuri ale arhitecturii românești, Duiliu Marcu, statuia Regelui Ferdinand I a fost reperul major al Pieței Unirii de la inaugurare, la 21 noiembrie 1924, până în 1940, după momentul pierderii Transilvaniei de Nord. 

Având în vedere faptul că se conservă in situ o parte din elementele componente ale amenajării concepute de arh. Duiliu Marcu, reamplasarea statuii Regelui Ferdinand I în Piața Unirii din Oradea se înscrie într-un demers de restituire a semnificațiilor culturale, dar și a coerenței formale a pieței.”, se arată în răspunsul primit de la Ministerul Culturii și Identității Naționale

Ministerul Culturii ne răspunde cu privire la scandalul statuii lui Mihai Viteazu de la Oradea

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info