Categories: AradEvenimente

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

În colecția digitală a Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol din Arad am descoperit o serie de imagini cu o deosebită valoare istorică. La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură sufletească Armata Română eliberatoare. Imaginile nu mint, atestă niște trăiri și niște momente înălțătoare din istoria modernă a României.

Trupele Armatei Române nu sunt romanțate, nu sunt cosmetizate pentru a da bine în cărțile de istorie. Soldații români își fac intrarea în Arad cu uniformele ce poartă semnele războiului, uzate, zdrențuite, cu fețele brăzdate de asprimile traiului pe câmpuri, prin munți sau prin cine știe văgăuni neumblate decât de fiarele sălbatice ale locurilor. Totuși au puterea să schițeze niște zâmbete suferinde, într-un soi de contorsionare de sentimente amestecate.

Soldații responsabili cu transportul proviziilor și munițiilor par să spună că sfârșitul războiului încă nu se vede și doar divinitatea pote ști ce-i mai așteaptă în zilele următoare.

La Arad, s-a deschis expoziția „100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ LA ARAD”:

„”În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. 

Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: „Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești”, dr. Felicia Oarcea, muzeograf, Complexul Muzeal Arad.”, scrie pe facebook Complexul Muzeal Arad

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

7 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

o zi ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

2 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago