La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare
La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

În colecția digitală a Bibliotecii Județene Alexandru D. Xenopol din Arad am descoperit o serie de imagini cu o deosebită valoare istorică. La data de 17 mai 1919, locuitorii Aradului întâmpinau cu multă lumină în ochi și căldură sufletească Armata Română eliberatoare. Imaginile nu mint, atestă niște trăiri și niște momente înălțătoare din istoria modernă a României.

Trupele Armatei Române nu sunt romanțate, nu sunt cosmetizate pentru a da bine în cărțile de istorie. Soldații români își fac intrarea în Arad cu uniformele ce poartă semnele războiului, uzate, zdrențuite, cu fețele brăzdate de asprimile traiului pe câmpuri, prin munți sau prin cine știe văgăuni neumblate decât de fiarele sălbatice ale locurilor. Totuși au puterea să schițeze niște zâmbete suferinde, într-un soi de contorsionare de sentimente amestecate.

libris.ro

Soldații responsabili cu transportul proviziilor și munițiilor par să spună că sfârșitul războiului încă nu se vede și doar divinitatea pote ști ce-i mai așteaptă în zilele următoare.

La Arad, s-a deschis expoziția “100 DE ANI DE ADMINISTRAȚIE ROMÂNEASCĂ LA ARAD”:

“”În ziua de 16 mai, avocatul dr. Sever Istravnic a anunțat autoritățile că a doua zi vor sosi trupele române. S-a constituit un comitet de întâmpinare, din care au făcut parte avocații dr. Sever Ispravnic, dr. Teodor Papp și dr. Eugen Costina. Cu concursul autoritățile militare franceze și al administrației maghiare s-a organizat o paradă militară. În 17 mai 1919, Regimentul 6 Vânători a intrat dinspre Curtici, pe drumul care astăzi îi poartă numele, „Calea 6 Vânători”, avându-l în frunte pe colonelul Pirici. 

Dr. Sever Ispravnic a binecuvântat armata română rostind cuvintele: „Astăzi își primește acest Arad, răsplata credinței sale într-un ideal. Aceasta este ziua cea mare, în care viteaza armată română, în numele lumii civilizate, înfăptuiește idealul unirii noastre cu românii de pretutindeni”. În acele momente, studenții Institutului Teologic-Pedagogic fluturau cele două steaguri, iar mulțimea adunată a întâmpinat-o cu flori și urale. Pe unele instituții a fost arborat tricolorul românesc. În fața primăriei, au fost adresate cuvinte de bun venit din partea conducerii locale. Momentul a însemnat începutul instaurării administrației românești”, dr. Felicia Oarcea, muzeograf, Complexul Muzeal Arad.”, scrie pe facebook Complexul Muzeal Arad

La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare
La 17 mai 1919 arădenii întâmpinau Armata Română eliberatoare

About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info