Intenția primarului de la Craiova de a aduce statuia lui Mihai Viteazul de la Oradea în Oltenia e văzută ca fiind o greșeală: “Nu intrați în jocurile secesioniștilor!”

Mișcarea făcută de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, anume aceea de a-și anunța intenția de a muta statuia lui Mihai Viteazul de la Oradea în capitala Olteniei, este văzută ca fiind o inițiativă neinspirată. După ce a văzut la fel ca tot restul țării cum este batjocorită statuia lui Mihai Viteazul și îndepărtată din Piața Unirii din Oradea, edilul craiovean și-a manifestat intenția de a duce statuia marelui voievod român în Bănie.

“În timp ce Craiova îl omagiază pe Mihai Viteazul, întâiul unificator al Țărilor Române, într-un alt oraș din țară statuia acestuia este dată jos pentru a face loc alteia, lucru care mă întristează profund. Motiv pentru care am luat decizia de a contacta proprietarii acestei statui, Asociația Mihai Viteazul din orașul respectiv, pentru a le propune strămutarea acesteia la Craiova, într-o locație centrală stabilită de comun acord.”, a scris pe facebook primarul Craiovei, Mihail Genoiu

Statuia lui Mihai Viteazul din Iași, COPOU

Internauții români însă consideră propunerea primarului craiovean ca fiind o greșeală prin care intră singur în jocul secesioniștilor, adâncind și mai tare faliile între provinciile României. Simbolurile naționale din Transilvania nu trebuie îndepărtate, ele trebuie să rămână la locul lor, și dimpotrivă, ele trebuie nicidecum împuținate, ci multiplicate.

Mihai Viteazul trebuie să se găsească și la Craiova, și la București, și la Iași, la Cluj sau la Oradea, în toate orașele țării. Pentru că el aparține întregului popor român, nu doar Olteniei. Așa cum este prețuit și omagiat Mihai Viteazul în Moldova sau în Oltenia, la fel îi trebuie cinstită memoria și sacrificiul său și pe tot cuprinsul Transilvaniei.

Statuia lui Mihai Viteazul din Iași, COPOU

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

17 ore ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

22 de ore ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

o zi ago

9 Iulie 1907 – Era doar o femeie simplă, cu panglică-n păr. Dar era destul ca să cutremure frica imperiului

Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…

2 zile ago

9 Iulie 1910 – Prigonirea tricolorului românesc la Orăștie de către jandarmii unguri

Ceea ce s-a petrecut la Orăștie, în 9 iulie 1910, este un exemplu grăitor al…

2 zile ago