Din numărul de marți, 21 mai a.c., din Ziarul Lumina, aflăm o veste îmbucurătoare: la Parohia Apateu din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a avut loc sâmbătă, 18 mai a.c., Conferința pastorală de primăvară din cadrul acestei eparhii.
În cadrul acestei conferințe au fost abordate teme privind problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Ungaria, îmbătrânirea populației, depopularea satelor, sporul demografic negativ deosebit de îngrijorător, precum și eforturile românilor din Ungaria de a-și păstra reperele identitare specific românești.
Satele românești din Ungaria se confruntă cu un fenomen de migrare a tinerilor spre marile aglomerări urbane, în căutare de locuri de muncă mai bune sau a altor oportunități de dezvoltare mai avantajoase decât în mediul rural.
Cea de-a doua zi, ziua de 19 mai a.c.,a continuat cu un concert susținut de către Corul „Bâlea Boar” al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, județul Hunedoara. Protopopul de Budapesta, preotul Marius Maghiaru, a prezentat în timpul conferinței referatul cu tema „Veșnicia s-a născut la sat – valorile tradiționale și perene ale satului românesc de odinioară și redescoperirea lor de către tinerii și oamenii de astăzi”, punându-se în cadrul conferinței accent pe situația satelor românești din Ungaria și problemele cotidiene cu care se confruntă populația rurală de origine românească din Ungaria.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“ATENȚIE! Se pare că exemplul dat de primarul PNL din Oradea, Ilie Bolojan, l-a făcut pe edilul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, să prindă curaj.”, a scris pe facebook jurnalistul Dan Tanasă Am rămas stupefiați când am citit avertismentul lui Dan Tănasă. Dacă informația se confirmă, atunci avem de […]