La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, “o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”

În ediția sa din 21-23 iulie 1990, ziarul Adevărul de Cluj (n.r. Adevărul în libertate) publica un avertisment prin intermediul unui articol intitulat “Fundația “Pro Transilvania” înființată la Budapesta, o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”.

După Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, românii ardeleni au înființat o organizație numită Asociaţia Pro Transilvania, formată dintr-o rețea de organizații ce militau pentru rezistență și pentru eliberarea Ardealului.În cadrul organizației Pro Transilvania a acționat un nucleu clandestin conceput ca parte a Mișcării Române de Rezistență și Eliberare.

Asociaţia Pro Transilvania s-a înființat la 7 octombrie 1940  potrivit publicației Timpul Transilvaniei (13 Octombrie 1940), iar la 8 Octombrie 1940, în sala festivă a Ligii Antirevizioniste din Palatul ziarului Universul din București, s-a ținut ședința de constituire a Asociației patriotice Pro Transilvania. Actul de constituire a fost semnat de peste 100 de fruntași ai vieții publice românești. Adunarea de constituire a fost prezidată de către Iuliu Maniu, președinte de consiliu, care a ținut un discurs fulminant.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

“Lupta pe care o incepe asociația “Pro Transilvania” are ceva asemănător cu aceea pe care a pornit-o, in anul 1860, bătrâna societate culturală “Astra”, în frunte cu inalții ierarhi ai bisericii Andrei Şaguna, A. Sterca Şuluțiu şi I. Alexi, cărora li s’a alăturat floarea intelectualităţii ardelene”, scria publicația Timpul Transilvaniei

Articol din publicația Timpul Transilvaniei, 13 Octombrie 1940

La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, “o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”, așa cum descria în iulie 1990 Adevărul de Cluj. Ungurii se mișcaseră încă o dată mai repede ca românii, și înființaseră o fundație, parcă special în batjocură, cu același nume precum Asociaţia Pro Transilvania, a cărei membri luptau din 1940 pentru eliberarea Ardealului, însă o fundație cu scopuri total diferite de cele ale asociației românești de la mijlocul secolului trecut.

“La 30 mai 1990 s-a  înființat la Budapesta, fundația cu denumirea de mai sus (n.r. “Fundația Pro Transilvania”), de către un grup de cetățeni români de limbă maghiară. În preambulul statutului, autorii fac unele considerațiuni istorice și juridice pentru a justifica necesitatea acestei fundații.

(…) La punctul 3 se susține că “împilarea noastră națională de decenii, asimilarea forțată și în ultima vreme emigrarea în masă pun în primejdie existența maghiarimii ardelene”

La 13 noiembrie 2000, Curtea de Apel Cluj a anulat constituirea legală a Fundației Pro Transilvania, la cererea Ministerului Justiției, la un an după ce această instituție a depus o cerere în acest sens, iar Sabin Gherman, președintele Fundației Pro Transilvania la Cluj, bântuia prin studiourile de televiziune cu propaganda pentru autonomie, și cu un nou proiect antiromânesc: Liga TransilvaniaBanat.

Au urmat deja binecunoscutele smiorcăieli la nivel internațional, cu discuții la nivelul unor instituții europene despre faptul că în România, Curtea supremă a decis că Fundația Pro Transilvania este o organizație ilegală.

Cert este faptul că de trei decenii încoace, la umbra unor așa zise evenimente și manifestări culturale, acestă fundație își face de cap prin Transilvania, ațâțând sentimentele iredentiste, revizioniste, ale maghiarimii ardelene. Din păcate pentru România de azi, Parlamentul României este plin de imbecili care ori habar n-au ce votează ori chiar nu le pasă ce votează, de curând fiind la o aruncătură de băț oportunitatea ca limba română să nu mai fie singura limbă oficială în statul român.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 30 mai 1945 începea procesul ziariștilor: Tribunalul Poporului împărțea ani grei de închisoare

sâm mai 30 , 2020
La scurtă vreme după instalarea trupelor sovietice în România, încep ample campanii de vânătoare a “dușmanilor poporului”: intelectuali, politicieni, jurnaliști, teologi, preoți, călugări, studenți, etc O categorie aparte o reprezintă și jurnaliștii români care au scris articole patriotice înflăcărate în timpul războiului prin marile publicații din România. Așa se face […]
Memorialul Sighet, 14 februarie 2020, © Glasul.info / Fandel Mihai

Poate vă place și:

libris.ro