La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, “o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”

La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, "o provocare iredentistă ce trebuie reprimată"

La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, "o provocare iredentistă ce trebuie reprimată"

Print Friendly, PDF & Email

În ediția sa din 21-23 iulie 1990, ziarul Adevărul de Cluj (n.r. Adevărul în libertate) publica un avertisment prin intermediul unui articol intitulat “Fundația “Pro Transilvania” înființată la Budapesta, o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”.

După Dictatul de la Viena de la 30 august 1940, românii ardeleni au înființat o organizație numită Asociaţia Pro Transilvania, formată dintr-o rețea de organizații ce militau pentru rezistență și pentru eliberarea Ardealului.În cadrul organizației Pro Transilvania a acționat un nucleu clandestin conceput ca parte a Mișcării Române de Rezistență și Eliberare.

Asociaţia Pro Transilvania s-a înființat la 7 octombrie 1940  potrivit publicației Timpul Transilvaniei (13 Octombrie 1940), iar la 8 Octombrie 1940, în sala festivă a Ligii Antirevizioniste din Palatul ziarului Universul din București, s-a ținut ședința de constituire a Asociației patriotice Pro Transilvania. Actul de constituire a fost semnat de peste 100 de fruntași ai vieții publice românești. Adunarea de constituire a fost prezidată de către Iuliu Maniu, președinte de consiliu, care a ținut un discurs fulminant.

“Lupta pe care o incepe asociația “Pro Transilvania” are ceva asemănător cu aceea pe care a pornit-o, in anul 1860, bătrâna societate culturală “Astra”, în frunte cu inalții ierarhi ai bisericii Andrei Şaguna, A. Sterca Şuluțiu şi I. Alexi, cărora li s’a alăturat floarea intelectualităţii ardelene”, scria publicația Timpul Transilvaniei

Articol din publicația Timpul Transilvaniei, 13 Octombrie 1940

La 30 Mai 1990 se înființa la Budapesta Fundația Pro Transilvania, “o provocare iredentistă ce trebuie reprimată”, așa cum descria în iulie 1990 Adevărul de Cluj. Ungurii se mișcaseră încă o dată mai repede ca românii, și înființaseră o fundație, parcă special în batjocură, cu același nume precum Asociaţia Pro Transilvania, a cărei membri luptau din 1940 pentru eliberarea Ardealului, însă o fundație cu scopuri total diferite de cele ale asociației românești de la mijlocul secolului trecut.

“La 30 mai 1990 s-a  înființat la Budapesta, fundația cu denumirea de mai sus (n.r. “Fundația Pro Transilvania”), de către un grup de cetățeni români de limbă maghiară. În preambulul statutului, autorii fac unele considerațiuni istorice și juridice pentru a justifica necesitatea acestei fundații.

(…) La punctul 3 se susține că “împilarea noastră națională de decenii, asimilarea forțată și în ultima vreme emigrarea în masă pun în primejdie existența maghiarimii ardelene”

La 13 noiembrie 2000, Curtea de Apel Cluj a anulat constituirea legală a Fundației Pro Transilvania, la cererea Ministerului Justiției, la un an după ce această instituție a depus o cerere în acest sens, iar Sabin Gherman, președintele Fundației Pro Transilvania la Cluj, bântuia prin studiourile de televiziune cu propaganda pentru autonomie, și cu un nou proiect antiromânesc: Liga TransilvaniaBanat.

Au urmat deja binecunoscutele smiorcăieli la nivel internațional, cu discuții la nivelul unor instituții europene despre faptul că în România, Curtea supremă a decis că Fundația Pro Transilvania este o organizație ilegală.

Cert este faptul că de trei decenii încoace, la umbra unor așa zise evenimente și manifestări culturale, acestă fundație își face de cap prin Transilvania, ațâțând sentimentele iredentiste, revizioniste, ale maghiarimii ardelene. Din păcate pentru România de azi, Parlamentul României este plin de imbecili care ori habar n-au ce votează ori chiar nu le pasă ce votează, de curând fiind la o aruncătură de băț oportunitatea ca limba română să nu mai fie singura limbă oficială în statul român.
Loading...