Categories: Ungaria

Se mai întâmplă și lucruri bune: Conferință pastorală a clericilor români din Ungaria

Din numărul de marți, 21 mai a.c., din Ziarul Lumina, aflăm o veste îmbucurătoare: la Parohia Apateu din Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a avut loc sâmbătă, 18 mai a.c., Conferința pastorală de primăvară din cadrul acestei eparhii.

În cadrul acestei conferințe au fost abordate teme privind problemele cu care se confruntă comunitatea românească din Ungaria, îmbătrânirea populației, depopularea satelor, sporul demografic negativ deosebit de îngrijorător, precum și eforturile românilor din Ungaria de a-și păstra reperele identitare specific românești.

Se mai întâmplă și lucruri bune: Conferință pastorală a clericilor români din Ungaria, Foto: Ziarul Lumina

Satele românești din Ungaria se confruntă cu un fenomen de migrare a tinerilor spre marile aglomerări urbane, în căutare de locuri de muncă mai bune sau a altor oportunități de dezvoltare mai avantajoase decât în mediul rural.

Cea de-a doua zi, ziua de 19 mai a.c.,a continuat cu un concert susținut de către Corul „Bâlea Boar” al Catedralei „Adormirea Maicii Domnului” din Brad, județul Hunedoara. Protopopul de Budapesta, preotul Marius Maghiaru, a prezentat în timpul conferinței referatul cu tema „Veșnicia s-a născut la sat – valorile tradiționale și perene ale satului românesc de odinioară și redescoperirea lor de către tinerii și oamenii de astăzi”, punându-se în cadrul conferinței accent pe situația satelor românești din Ungaria și problemele cotidiene cu care se confruntă populația rurală de origine românească din Ungaria.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

13 ore ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago