Am trăit s-o vedem și pe asta! O hotărâre de CL a comunei Sânmartin din județul Harghita anunță interzicerea accesului în Cimitirul Internațional de la Valea Uzului. Mai pe românește? Avem de a face cu o naționalizare a unui cimitir internațional. Da, ați auzit bine. Cu toate că prin însăși numele său armata austro-ungara era una multinațională, formată din naționalități foarte pestrițe, din Harghita ni se repetă obsesiv că acolo au murit și au fost îngropați numai “eroi maghiari”, de parcă aceștia s-ar fi luptat și omorât între ei, fără participarea și altor forțe beligerante.
Deși Cimitirul Internațional de la Valea Uzului apare în Cartea funciară ca aparținând de localitatea Dărmănești din județul Bacău, și în el au fost îngropați de-a lungul timpului soldați de mai multe naționalități căzuți pe câmpul de luptă, o parte dintre liderii cei mai radicali ai UDMR-ului își doresc ca acesta să devină exclusiv maghiar, iar tot ce este nemaghiar, și în mod special ce este românesc, să dispară din respectivul cimitir.
De noaptea minții! Un CL din județul Harghita hotărăște interzicerea accesului într-un cimitir de pe teritoriul unei localități din Județul Bacău?
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Instituția Prefectului – județul Harghita a atacat în contencios administrativ hotărârea Consiliului Local Sânmartin, astfel că aceasta este suspendată, iar închiderea cimitirului nu mai poate avea loc“, scrie informatiahr.ro Deși Consiliul Județean Harghita se precipitase să trimită până și invitații pentru presă pentru a lua parte la un eveniment începând […]