Nemțenii nu renunță atât de ușor la Cheile Bicazului, dovadă pentru asta stând și un grup de inițiativă civică locală care a solicitat pentru duminică după amiază autorizație pentru un protest față de hotărârea incredibilă a instanței referitoare la stabilirea limitelor de hotar dintre teritoriul administrativ al comunei Bicaz-Chei (jud. Neamț, aflată la limita cu județul Harghita), și teritoriul administrativ al orașului Gheorgheni (jud. Harghita).
Începând cu ora 17:00, Casa de Cultură din Piatra-Neamț va deveni duminică, 30 iunie 2019, locul de adunare care va preceda un protest ce va lua forma unui marș pietonal la Piatra Neamț, pe traseul Casa de Cultură – B-dul Decebal – Muzeul de Istorie – Complex Pietricica și retur pe latura cealaltă a B-dului Decebal.
Potrivit presei locale, și-au anunțat prezența câteva zeci de persoane la acest protest. Cum Valea Uzului n-ar trebui să rămână singurul reper de solidaritate românească, dragi români, apelăm la voi să sunați iarăși goarna românismului și să vă adunați în jurul acestei inițiative a nemțenilor. Dacă nu puteți ajunge duminică la Piatra Neamț, ajutați măcar cu o distribuire a acestui mesaj, care să ajungă la alți români patrioți.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Un grup de temerari din România încearcă să facă tocmai ceea ce mulți nu credeau că mai este posibil de realizat: dizolvarea pe cale judecătorească a UDMR, venind cu probe care dovedesc că acțiunile UDMR intră sub incidența motivelor de dizolvare prevăzute în legislația aflată în vigoare în România. De ceva vreme, […]