Împotriva promovării la Belgrad, în Serbia, a unui fals istoric la nivel de șefi de state, s-a ridicat un român care a ținut să le transmită că “Iancu de Hunedoara a fost român, nu ungur!”.
Președinții Ungariei și Serbiei au participat luni, 22 iulie a.c., la dezvelirea unei statui a lui Iancu de Hunedoara, finanțată de către Ungaria și dăruită Serbiei pentru a fi amplasată pe malul Dunării, în cartierul Zemun. Doar că pe acest monument al lui Iancu de Hunedoara ridicat la inițiativa diplomaților maghiari nu este nicăieri menționată originea românească a acestuia, ci este promovat ca … erou maghiar.
Revoltat la auzul promovării unui fals istoric de o asemenea amploare, un român din Serbia, Alexandru Bălan, a protestat cu o pancartă pe care scria că “Iancu de Hunedoara a fost român, nu ungur!”.
Pentru acțiunea sa de la inaugurarea statuii lui Iancu de Hunedoara, românul a fost reținut pentru două ore de către poliția sârbă și amenințat cu amendă dacă nu părăsește locul imediat.
Mai mult decât atât, Alexandru Bălan ne-a mărturisit că a încercat să contacteze fără succes ambasada României de la Belgrad și mai multe asociații/ ONG-uri românești cu privire la organizarea unui protest împotriva promovării unui asemenea fals istoric în care Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei, este prezentat în Serbia ca fiind ungur.
Alexandru Bălan a mai adăugat că e anormal ca pe monument să fie doar inscripții în limba maghiară și sârbă, și să nu fie și o inscripție în limba română, sau să nu se pomenească deloc despre originea românească a lui Iancu de Hunedoara. Pe lângă falsul istoric, o asemenea promovare a istoriei aduce cu un soi de confiscare identitară, cu o asimilare identitară samavolnică, cu o rescriere mincinoasă a istoriei adevărate …
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Incidentul petrecut la Brad, în 9 iulie 1907, în zi de târg, este o altă…
Leave a Comment