Cu toate că deputatul Daniel Gheorghe și-a făcut simțită prezența la un eveniment dedicat comemorării unui moment trist din urmă cu aproape opt decenii, respectiv cu ocazia primei ediții a Școlii de Vară de la Carei, o inițiativă menită să evoce un moment negru din istoria neamului românesc, respectiv Dictatul de la Viena din 1940, românii prezenți la evenimentul de lansare de la Liceul Tehnologic Iuliu Maniu din Carei a cărții istoricului Vasile Lechințan, intitulată “Port popular istoric românesc (până la 1940)”, au ridicat și alte probleme actuale identitare cu care se confruntă în municipiul Carei.
Invitat să ia cuvântul în cadrul respectivului eveniment de marți, 27 august 2019, deputatul Daniel Gheorghe a vorbit despre nevoia de implicare la nivel parlamentar pentru a stopa abuzurile îndreptate împotriva comunității românești din Carei, abuzuri dintre cele mai diverse împotriva valorilor identitare românești, care fuseseră expuse în timpul respectivului eveniment, atât de către unii dintre inițiatorii și organizatorii Școlii de Vară de la Carei, cât și de oameni simpli, de locuitori din Carei sau din satele din jurul Careiului.
Un amplu mesaj de solidaritate față de comunitatea românească din Carei și pentru necazurile acesteia, dintre care cele mai mari sunt cele legate de exprimarea identității românești, a avut și viceprimarul de Alba Iulia, domnul Gabriel Pleșa, care în afară de o lungă expunere întru apărarea valorilor identitare românești, a propus și câteva idei și soluții prin care românii din Carei pot fi ajutați să-și apere valorile identitare într-o atmosferă tot mai ostilă românismului la Carei.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cât de în regulă o fi să vinzi obiecte de propagandă împotriva ordinii constituționale din România, obiecte care fac propagandă destrămării statului român, fărâmițării teritoriale a României? Cât de legal este în România să vinzi suveniruri cu harta Ungariei Mari? Și mai scandalos este faptul că acest butic de suveniruri […]