De la Carei până la Chichiș în Covasna s-a instaurat frica, o cumplită frică care și astăzi, parte din ea, persistă si paralizează puterea de reacție a oamenilor

“Drumul de la 4 august 1919 la 30 august 1940. Dictatul de la Viena, ”răsplata” unui stat pe care l-am salvat de comunism. 

Am avut onoarea să fiu pe 4 august la Arcul de Triumf lângă Domnul General Radu Theodoru, iar pe 30 august ziua nefastă a Dictatului de la Viena am primit în dar cartea domniei sale, ”Urmașii lui Attila”, împreună cu o invitația de a participa la manifestările prilejuite de Ziua Armatei în localitatea Comana.
Prin Dictatul de la Viena, României i-a fost răpită cam jumătate din teritoriul Transilvaniei, Ungaria primind plocon de la Germania nazistă un teritoriu locuit de peste 50% români.

”Viteaza” Ungarie horthystă s-a războit mai apoi cu populația civilă având loc mii de crime, schingiuiri, arestări, deportări. S-a instaurat un devastator si criminal proces de maghiarizare a căror urmări se mai resimt si astăzi, regiuni întregi fiind depopulate de români.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

În multe locuri, prin teroare, fraților si surorilor noastre li s-a schimbat limba si credința, în cele din urmă conștiința de români. S-a vrut a se crea un pustiu etnic românesc, s-au dărâmat biserici, de multe ori chiar românii sub amenintarea armelor au fost pusi să le dărâme, așa cum a fost la Vârghis, Doboșeni, Herculian, Căpeni.

Au fost ucisi preoti ortodocși, învățători ai limbii române, o întreagă elită românească a fost omorâtă sau deportată. De la Carei până la Chichiș în Covasna s-a instaurat frica, o cumplită frică care și astăzi, parte din ea, persistă si paralizează puterea de reacție a oamenilor.

Fiecare localitate din acel teritoriu ocupat de trupele horthyste păstrează în memoria ei colectivă urletele celor omorâți în chinuri, lacrimile celor bătuți până la schilodire, neputința femeilor violate si traumele celor care s-au refugiat peste Carpați.

Si astăzi, încă mai tresare pământul la Ip si Trăznea, sufletele martirilor plâng cuminți în Rai, si numai Hristos le mai poate mângâia, iar ochii limpezi ai notarului din Doboi, Harghita si ai soției sale Maria încă mai sunt acolo, pe Dealul Bisericii Sfinților Arhangheli privind spre Moldova.

Nici o picătură de sânge nu vom uita si nimic nu ne va înspăimânta în lupta noastră pentru Libertatea de a fi Român, căci suntem datori fiecărei lacrimi care a curs atunci si care mai curge si astăzi.

Dacă aveți răbdarea să parcurgeți cele câteva pagini din cartea domnului General, vă veți aminti care este Lupta, Cauza, Idealul, vă veți aminti pentru ce nu trebuie să ne oprim oricât de greu ne-ar fi. Spun vă veți aminti, căci toate aceste lucruri vi le-au povestit Bunii si Străbunii voștri, vi le-a povestit fiecare palmă de pământ pe care-ați pășit umblând prin Ardeal. 
Cu Dumnezeu înainte pentru Biruința Neamului Românesc, fraților!”

Autor: Mihai Tîrnoveanu

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Mihai Tirnoveanu

DoctorPreședintele Asociației Calea NeamuluiVicepreședintele Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș

Lasă un răspuns

Next Post

Sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană: factori de decizie din țările Europei și Asiei Centrale se reunesc pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor

lun sept. 2 , 2019
 Plantele produc oxigenul pe care îl respirăm și constituie 80 la sută din alimentele pe care le consumăm. Mai simplu spus, sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană.Cu toate acestea, conform estimărilor FAO,  până la 40% din culturile alimentare se pierd din cauza dăunătorilor și bolilor. Acesta este motivul pentru care activitatea Convenției Internaționale pentru […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News