RSS
«
»
TwitterFacebookPinterest

Sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană: factori de decizie din țările Europei și Asiei Centrale se reunesc pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor

 Plantele produc oxigenul pe care îl respirăm și constituie 80 la sută din alimentele pe care le consumăm. Mai simplu spus, sănătatea plantelor este vitală pentru sănătatea umană.Cu toate acestea, conform estimărilor FAO,  până la 40% din culturile alimentare se pierd din cauza dăunătorilor și bolilor. Acesta este motivul pentru care activitatea Convenției Internaționale pentru Protecția Plantelor (IPPC)  este atât de importantă.

Experți agricoli din țările Europei și Asiei Centrale alături de coordonatorii naționali ai Convenției se reunesc la Chișinău, capitala Republicii Moldova, pentru un atelier de lucru IPPC. Participanții vor pregăti rezoluții regionale cu privire la standardele internaționale de sănătate a plantelor, își vor aprofunda cunoștințele fitosanitare  pentruprevenirea intrării și a stabilirii dăunătorilor invazivi ai plantelor și vor împărtăși cele mai bune practici privind sănătatea plantelor.

Atelierul, care se desfășoară în perioada 2 – 5 septembrie, este organizat de Secretariatul IPPC în colaborare cu FAO și Organizația Europeană și Mediterană pentru Protecția Plantelor. Această întâlnire de la Chișinău este unul dintre cele șapte ateliere regionale anuale IPPC organizate în întreaga lume în 2019, cu genericul „Sănătatea plantelor și dezvoltarea capacităților”.

„Acest eveniment își propune să sensibilizeze cu privire la importanța dezvoltării capacității personalului, a instituțiilor și a sistemelor la nivel național pentru a îmbunătăți sănătatea plantelor”, a declarat Jingyuan Xia, secretarul IPPC. El a subliniat că evaluările capacității fitosanitare joacă un rol important în sprijinirea capacității fitosanitare naționale și a încurajat participanții să discute această problemă.

„Europa și Asia Centrală sunt regiuni extinse și foarte diverse, însă dăunătorii amenință resursele vegetale în toată regiunea în același mod”, a spus Piotr Wlodarczyk, ofițer agricol al FAO la oficiul regional pentru Europa și Asia Centrală. „Atelierele de genul acesta sunt foarte importante, deoarece cooperarea internațională și armonizarea activităților de protecție a plantelor sunt indispensabile pentru a reduce riscurile asociate cu mișcarea tranfrontalierăa organismelor dăunătoare fie în mod natural fie din cauza oamenilor.”

Atelierul va pune accetul și pe pregătirile pentru Anul Internațional al Sănătății Plantelor din 2020 și va încuraja participanții să discute despre cum să-l promoveze în țările lor.

„Comunitatea fitosanitară se confruntă cu provocări din ce în ce mai mari de la comerțul în continuă expansiune la schimbările climatice”, a declarat Francisco Javier Trujillo Arriaga, președintele Comisiei pentru Măsuri Fitosanitare, care servește ca organ de conducere al IPPC. „Anul Internațional al Sănătății Plantelor este de așteptat să pună sănătatea plantelor și protecția plantelor pe agenda politică și să crească gradul de conștientizare al publicului cu privire la importanța acestora în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.”

apiland.roContinutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]