Tinerii politicieni prezenți sâmbătă, 7 septembrie 2019, la Conferința Consiliului Mondial Român (CMR) în Sala Drepturilor Omului de la Palatul Parlamentului, deputatul Daniel Gheorghe, respectiv deputatul Constantin Codreanu, au demonstrat că se poate face și un altfel de politică, una mai apropiată de interesul național, prin care nu se ezită a se spune adevăruri dureroase, sau chiar declarații care nu se încadrează deloc în nota ”corectitudinii politice’‘ și a curentelor progresiste / neomarxiste cărora le-au căzut pradă de la o zi la alta tot mai mulți dintre colegii lor de partid.
Prezent la deschiderea Conferinței Consiliului Mondial Român (CMR), deputatul Daniel Gheorghe a rostit un înflăcărat discurs cu privire la incapacitatea statului român de a oferi o minimă protecție identitară românilor din jurul granițelor României, tot mai batjocoriți, oprimați și supuși unor agresive campanii de deznaționalizare.
“Românii din comunitățile istorice tind să fie uitați de către autoritățile românești. În Ucraina, comunitățile românilor sunt supuse unor politici de batjocură din partea statului ucrainean. Prin noile legi ale învățământului și administrației din Ucraina, se merge pe repede înainte cu deznaționalizarea, se desființează școlile românești. Incapacitatea sistematică a românilor din Ucraina de a învața limba română se datorează unui șir lung de provocări ale statului ucrainean. Acel controversat și trădător tratat din 1997 încheiat între România și Ucraina vorbea și despre respectarea drepturilor minorităților, ori e clar că aceste prevederi nu s-au respectat. Politica națională are datoria de a ne opune oricărui parteneriat cu Ucraina și integrării europene a Ucrainei, cât timp ea nu respectă drepturile fundamentale ale românilor de pe teritoriul statului ucrainean. La fel e și în Serbia: împărțirea în vlahi și români pe modelul sovietic al moldovenismului. Există presiuni cumplite din partea statului sârb care au ca scop deznaționalizarea comunităților românești. În timp ce tu (n.r. statul român) ești un exemplu la nivel european în respectarea drepturilor minorităților, și e foarte bine să fie așa, țările din jurul României vedem cum practică politici de deznaționalizare. Politica temătoare a MAE când vine vorba de acordarea cetățeniei române extinse reflectă slăbiciunea statului român. Cetățenia română reprezintă o protecție mai mare pentru românii din regiunile istorice. De ce să facă presiunii unii din anumite servicii cu pretexte de siguranță națională împotriva acordării cetățeniei române pentru românii din regiunile istorice? Legi blocate pentru acordarea cetățeniei române pentru românii din jurul granițelor… (…) Românii din Republica Moldova sunt captivi într-un stat eșuat! De ce să nu aibă cetățenia română? România nu trebuie să fie tributară unor blaturi făcute de ruși cu germani sau de ruși cu Bruxelles! Ar fi timpul să avem și un Minister al Reîntregirii! Nu putem gândi ca o țară mică, pentru că nu suntem o țară mică!”, a spus Daniel Gheorghe la Conferința Consiliului Mondial Român
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram
Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.
Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu
Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan
Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor
Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole
Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.