Constantin Lazăr: Dacă am respecta principiul reprezentativității, noi ar trebui să avem în Parlamentul României astăzi un grup parlamentar de peste 20 de persoane

La Conferința anuală a CMR desfășurată pe 7 și 8 septembrie la Palatul Parlamentului, a participat și un grup de români veniți din Republica Moldova. Printre ei, l-am remarcat pe domnul Constantin Lazăr, care s-a recomandat ca fiind președintele Inițiativei Cetățenilor Români din Republica Moldova.

Am purtat niște discuții extrem de interesante cu acest domn Constantin Lazăr din Basarabia, atât pe teme sociologice, istorice, cât și identitare. Ne-a atras atenția în mod deosebit prin abordarea legată de acordarea cetățeniei române pentru cetățenii din Basarabia, Bucovina și din țările ex-sovietice din jurul României.

Dacă am respecta principiul reprezentativității, noi ar trebui să avem în Parlamentul României astăzi un grup parlamentar de peste 20 de persoane.Constantin Lazăr

„Am încercat să privim lucrurile și problemele noastre, ale românilor din Basarabia, unde așa cum a spus anterior și domnul Boris Volosatâi (n.r. numit și validat director executiv al CMR Basarabia), suntem tratați ca o minoritate, și decidenții politici actuali exact așa tratează românii din Basarabia, ca un grup minoritar. Noi am hotărât să aplicăm o nouă perspectivă asupra realităților sociale și politice din Basarabia.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Și am încercat să privim lucrurile din perspectiva apartenenței noastre cetățenești. Când vorbim de libertățile cetățenești, apoi noi am observat că avem acolo în Basarabia peste un milion de oameni, important trebuie să accentuăm și să se cunoască faptul că sunt cetățeni care aparțin unor diferite categorii etnice, grupuri etnice, cu apartenență politică și religioasă diferită, dar oameni care au redobândit între timp cetățenia română.

Trei familii ucrainizate au devenit cetățeni români, au revenit în sânul familiei românismuluiConstantin Lazăr

(…) Despre acești oameni noi am încercat să scoatem în evidență care sunt interesele lor, de ce au făcut ei acest lucru (n.r. redobândirea cetățeniei române), de ce ei au încercat în mod individual și colectiv să subscrie, să-și asume valorile civilizației românești. Și atunci am descoperit niște interese distincte, lucruri care ni s-au părut nouă de foarte mare interes.

În luna martie am creat o nouă entitate socială, un grup social, o nouă platformă civică, pe care așa am și numit-o, Congresul Cetățenilor Români. Am ales o componență națională, a acestui congres, și din această perspectivă au apărut niște lucruri evidente: avem în Republica Moldova peste un milion de oameni cu cetățenie română, peste 800.000 de oameni cu drept de vot. Noi participăm direct la algerea instituțiilor statului român și a celor care sunt delegați de statul român în instituțiile europene. Și aici apare un element care ne discriminează total: noi cei peste 800.000 de cetățeni români cu drept de vot din Republica Moldova avem o reprezentanță în Parlamentul României numai prin două persoane.

Dacă am respecta principiul reprezentativității, noi ar trebui să avem în Parlamentul României astăzi un grup parlamentar de peste 20 de persoane.

(…) Încât privește cetățenia sunt câteva probleme, sunt câteva lucruri care se văd din cosmos pe pământ: se vede Zidul Chinezesc și o coadă la consulatele României, a basarabenilor pentru cetățenie română. (…)”

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Next Post

Alexandru Rotaru: Românie, nu-ți mai umili românii!

joi sept. 12 , 2019
Pe Alexandru Rotaru îl știam încă de pe vremea când era la televiziunea 10 TV( n.r. 10tv.md), o televiziune unionistă, chiar un soi de experiment social am putea spune. Apoi l-am mai zărit sporadic pe la o televiziune locală din București pe post de moderator al unor emisiuni. În zilele […]

Poate vă place și:

libris.ro