Duminică, 15 septembrie 2019, asociațiile Colonia Moților Ianculești, Moț trup și suflet Scărișoara Nouă, ASTRA Despărțământul Aurel Coza, Asociația refugiaților și expulzaților din 1940 și SC Ianculești SRL au organizat comemorarea Eroului Național Avram Iancu în fața bustului acestuia din Carei. Au fost prezente grupuri de moți din satele învecinate, reprezentanți ai Societății Avram Iancu Baia Mare, ai asociației Urmașii lui Lucaciu din Lucăceni, ai asociațiilor Calea Neamului Satu Mare, Unirea Carei și a cadrelor militare în rezervă filiala Satu Mare. După intonarea Imnului de Stat a fost oficiat un Parastas în memoria Eroului Național Avram Iancu de părintele Iulian Palas, paroh la singura biserică unde nu a existat botez în această duminică.
Au rostit alocuțiuni Ioan Bâtea, președinte de onoare al Societății Avram Iancu, din partea organizatorilor Daniela Ciută iar din partea grupurilor de moți prof.Rodica Jurj și prof.Viorica Tomai.
Au fost depuse apoi coroane de flori din partea organizatorilor, a moților din Marna Nouă, Horea și Scărișoara Nouă. Au recitat versuri închinate Craiului Munților, Miruna Răcășan, Cezara Sas, Octavian Fuzi, Marcel Ursan, Adelin Petraș și grupul Moț trup și suflet din Scărișoara Nouă. Au recitat versuri închinate Craiului Munților, Miruna Răcășan, Cezara Sas, Octavian Fuzi, Marcel Ursan, Adelin Petraș și grupul Moț trup și suflet din Scărișoara Nouă. Un moment solemn a avut loc prin rostirea unui Jurământ către Eroul Național Avram Iancu de grupul de moți din Scărișoara Nouă.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.
Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Un ziar din România ia atitudine față de dispariția statului român la Carei. Certitudinea menține un anunț cu caracter permanent până la reglementarea situației din Municipiul Carei. Și asta pentru că la Carei statul român nu mai există. A fost surghiunit treptat, pas cu pas, până ce în cele din […]