Evenimente

La 18 septembrie 1938 era inaugurat Mausoleul de la Mărășești

Data de 18 septembrie 1938 reprezintă ziua inaugurării Mausoleului de la Mărășești, un monument istoric construit în vestul Mărășeștiului, în județul Vrancea și dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

Acest monument reprezentativ printre cele dedicate eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă din timpul Primului Război Mondial, a fost construit între anii 1923-1938 de către Societatea Naţională a Femeilor din România, societate în fruntea căreia se afla Zefira Voiculescu, văduvă de război, fosta soție tocmai a unuia dintre eroii căzuți în Bătălia pentru Mărășești.

În timpul bătăliei de la Mărăşeşti desfășurată între zilele de 24 iulie și 6 august 1917, au pierit pe câmpul de luptă circa 11.500 de militari români, pierderile totale din ambele tabere ridicându-se la un număr peste 30.000 de soldați căzuți la datorie.

Ziar francez despre tirania maghiară: ”Românii sunt doar o minoritate, și trebuie deci să rămână liniștiți, altfel îi vom mitralia”

Despre această cruntă bătălie de la Mărășești, Mihai Sadoveanu avea să scrie, aflat încă sub puternica impresie a războiului, despre mașina de „topit” divizii germane una după alta:

„Timp de aproape două săptămâni, cât a ţinut bătălia, militarii noştri au fost neadormiţi şi neobosiţi. Au respins atacuri, au contraatacat, s-au bătut cu duşmanul cu o energie înfricoşată. Această energie fără seamăn, poate fără precedent în analele războiului de faţă, este cel mai mare titlu de glorie al oştirii noastre … după două săptămâni, inamicul s-a oprit, şi-a lăsat braţele jos şi bărbia în piept cu descurajare … Mareşalul von Mackensen a privit cu îndoială şi cu tristeţe harta şi a închis ochii, gândindu-se la catacombele pe care le-aînălţat la Siret. Zece până la douăzeci de divizii germane s-au topit în această bătălie.”Mihail Sadoveanu
În cadrul proiectului „România Mare, Primul Centenar”, TVR a pregătit o ediție specială transmițând de la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, iar reporterii Televiziunii Române au avut intervenţii de la faţa locului pe toată perioada evenimentului.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

11 Mai 1896 – Pentru că a cântat „Doina lui Lucaciu”, învățătorul Iuliu Marcu din Ibănești, condamnat la închisoare

În Anuarul Institutului de Istorie și Arheologie Cluj-Napoca, 1983-1984 (Anul 26), dai de o serie…

7 ore ago

Antreprenorii români pierd lupta în faţa marilor retaileri

Un deputat AUR, Daniel-Sorin Gheba, atrage atenția cu privire la pericolul dispariției antreprenorilor români care…

11 ore ago

11 Mai 1762 – Magistratul din Bistrița ordona ca să fie amendați cu 40 de florini „cei care duc pe furiș AUR peste graniță”

La 11 mai 1762 la Bistrița "Guvernul ordonă ca prevaricanţii (n.r. probabil se referă la…

14 ore ago

11 Mai 1601 – Mihai Viteazul îşi face intrarea solemnă în Kosice (Cașovia)

La 11 mai 1601 Mihai Viteazul din drum dinspre Viena ajunge la la Kassa / Cașovia…

21 de ore ago

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida

La 11 mai 1980, la Baia Mare, pleca la cele veșnice sculptorul român Gheza Vida…

o zi ago