Categories: Evenimente

Diplomă de merit post-mortem oferită arhitectului georgian care a proiectat clădirile vechi din orașul Victoria

Orașul Victoria din județul Brașov are o istorie foarte interesantă. Pagina de facebook a Ambasadei Georgiei în România a avut astăzi o postare care ne-a atras imediat atenția. Subiectul? Un arhitect georgian (gruzin) este cel care a proiectat la mijlocul anilor ’40 ai secolului trecut multe dintre clădirile actuale ale orașului Victoria din județul Brașov.

După șapte decenii, autoritățile locale din orașul Victoria au aflat că o parte din oraș (n.r. 60 de clădiri) a fost proiectată în anul 1946 de către arhitectul georgian Longinoz Sumbadze, iar construcţiile au fost ridicate în perioada 1948 – 1958. Prin urmare, fiul arhitectului a venit în România special pentru acest eveniment special, pentru a i se înmâna diploma acordată post-mortem faimosului său tată arhitect.

Diplomă de merit post-mortem oferită arhitectului georgian care a proiectat clădirile vechi din orașul Victoria, Foto: Facebook /Embassy of Georgia to Romania

Alături de ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Georgiei în România, domnul Nikoloz Nikolozishvili, vineri, 20 septembrie a.c., în orașul Victoria din județul Brașov s-a aflat și fiul arhitectului Longinoz Sumbadze pentru a primi diploma de merit post-mortem oferită tatălui său, un fiu care de asemenea îi moștenește pasiunea și îi continuă munca în arhitectură.

În cinstea arhitectului georgian Longinoz Sumbadze, autoritățile locale din orașul Victoria au amplasat și o placă comemorativă în parcul din apropierea Bisericii Sfinţii Împăraţi ,,Constantin şi Elena”.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

23 de ore ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

o zi ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

2 zile ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

3 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

4 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

4 zile ago