“Scrisoare publică adresată Presei, Doamnei Premier Dăncilă, Domnului Președinte al Consiliului Județean Botoșani, Comunității Evreiești din România…!
Reparație morală pentru medicul evreu… Francisc Isac, medicul curant al lui Mihai Eminescu și salvatorul său din perioada neagră de la Botoșani…!
În perioada “Botoșani” a nefericitului poet… Mihai Eminescu, medicul curant al lui Mihai Eminescu a fost evreul Francisc Isac… un om de un devotament și onestitate… emblematice. În acea perioadă tragică pentru poet, medicul evreu era medicul șef al spitalului din Botoșani și venea zilnic să-l îngrijească pe bolnavul fără noroc și fără destin luminos. I-a alinat suferințele fizice și spirituale cu frăție și duh biblic, îi obloja rănile picioarelor… spălându-le cu mâinile sale, îl apăra pe poet de agresiunile politice și s-a luptat pentru pensia nefericitului scrib al scrisului în Parlament, pe când compatrioții săi îl închideau în temnițe, îl băteau cu frânghii ude și îl lăsau să moară de foame… Plecăciune, domnule medic evreu, sunteți un sfânt pentru mine și pentru poporul meu, l-ați ținut în viață pe Voievodul Limbii și Culturii Române, acesta fiind adevărul despre medicul evreu FRANCISC ISAC, UN EROU NEÎNCORONAT…!
Propun să primească laurii cuveniți și să i se înalțe o statuie în centrul orașului Botoșani, o reparație morală pentru onoarea sa jefuită, cer dreptate postumă pentru medicul evreu, destul a fost denigrat și hulit pe nedrept de posteritate…!
Adevărul se află în cartea mea “Mihai Eminescu, un Dumnezeu rănit”, carte pe care am dedicat-o medicului apostol… Francisc Isac…!
Documentele doveditoare le-am primit de la istoricul Gheorghe Eminescu, nepotul lui Mihai Eminescu. “
Laurian Stănchescu, scriitor și jurnalist, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România, membru titular al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România autorul proiectelor Avram Iancu și Brâncuși din Parlamentul României, devenite Decrete Prezidențiale…!
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii „Ştefan Procopiu” din cadrul Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi organizează vineri, 27 septembrie 2019, începând cu ora 12.00, la Muzeul „Poni – Cernătescu” de pe strada Mihail Kogălniceanu nr.7B, manifestarea omagială IN MEMORIAM NICOLAE COSTĂCHESCU. Organizat în parteneriat cu Direcţia Judeţeană Iași a Arhivelor Naţionale, Colegiul […]