Deși în proiectul realizat de către celebrul arhitect Dâmboianu nu era inclus nici măcar un boschet lângă Monumentul Ostaşului Român de la Carei, odată cu începerea lucrărilor la spitalul municipal Carei se plantează şi arborii tuia, iar treptat vegetația se tot îmbogățește constant în jurul monumentului românesc.
Care-i rostul acestor uriași arbori de tuia care evident obturează din cel puțin trei direcții vizibilitatea asupra Monumentului Ostaşului Român de la Carei? De ce sunt ei înlocuiți cu o urgență suspectă ori de câte ori își face milă cel de sus și se mai usucă în mod miraculos câte unul dintre ei?
Scopul pădurii uriașe de tuia este de fapt acela de a exila manifestările românești de la monumentul respectiv după acea perdea forestieră, ca nu cumva să devină prea vizibile și să-i irite pe cei care fac “alergie” la orice exprimare identitară a românismului. Totodată, se mai atinge încă un scop important: limitarea desfășurării unor manifestări sau evenimente de masă în jurul monumentului, vizibilitatea redusă de după tuia descurajând adunările prea mari.
Pe lângă uriașii arbori de tuia, în imediata proximitate a Monumentului Ostaşului Român de la Carei au apărut și niște brăduleți care vor crește mari și vor desăvârși și ei împădurirea din jurul monumentului.
” Fiecare parte a Monumentului Ostaşului Român este atent marcată de câte un brăduţ … Perdeaua de tuia pe care administraţia UDMR o întreţine atent este mereu împrospătată cu arbori noi când unul se usucă…priviţi dovada…. Bine întreţinuţi de fiecare administraţie, arborii tuia îşi ating scopul pentru care au fost plantaţi, cel de blocare a vizibilităţii frumosului şi impunătorului Monument românesc. “, scrie BuletindeCarei.ro
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
“Reţeaua neokominternistă îşi continuă perfida acţiune de re-condamnare a victimelor comunismului, începută încă din închisoarea Piteşti. De data aceasta o face prin intermediul unui turnător la Securitate şi al unui activist userist de duzină. Reţeaua vrea să impună opiniei publice că românii s-au chinuit şi omorât între ei. Procesul de […]