Marius Pașcan: „Se zvârcolesc în mormânt eroii neamului românesc!”

„Românii au ajuns să‐și venereze călăii, pe cei care i-au oprimat, exploatat, schingiuit, iobăgit, pe cei care i-au ucis, pe cei care i-au legat de glie tratându-i ca pe sclavi, pe cei care i-au considerat dobitoace având doar dreptul de a fi înjugate la plug până la moarte.

Președintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă, în Piaţa Mare din Sibiu, la ceremonia de dezvelire a statuii unuia dintre acești călăi din Transilvania, baronul Samuel von Brukenthal.
Baronul Samuel von Brukenthal s-a făcut remarcat prin exploatarea nemiloasă a românilor iobagi, prin persecutarea bisericii ortodoxe și înfrângerea sângeroasă a răscoalei lui Horea. Revolta țărănimii iobage din Transilvania a pornit tocmai împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.
Conducătorul răscoalei, Horea, a fost de patru ori la Viena pentru a-i prezenta împăratului nedreptățile la care sunt supuși țăranii români din Transilvania, ultima audiență fiind în aprilie 1784.
Samuel von Brukenthal a avut un rol decisiv în înfrângerea revoltei românilor și înecarea în sânge a răscoalei. Pe 7 decembrie 1784, la Mihaileni, țăranii români nu au avut nicio șansă în fața trupelor austriece bine pregătite, echipate și instigate de guvernatorul Transilvaniei.
Horea, Cloșca și Crișan sunt prinși prin trădare și judecați sub oblăduirea lui Brukenthal, iar apoi Crișan se spânzură în închisoare iar Horea și Cloșca sunt frânți pe roată conform unei execuții medievale, pe 27 februarie 1785, la Alba-Iulia, sub supravegherea guvernatorului.
Se zvârcolesc în mormânt eroii neamului românesc, în timp ce călăii și ucigașii lor sunt glorificați. Sărmană Românie ce ai ajuns?!”, a scris pe facebook politicianul Marius Pașcan
Glasul.info
Social Links
Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns