RSS

UN REGAL FĂRĂ EGAL!

Gala artelor, ediția …

"Majoritatea victimelor lui Bruk…

În ultima vreme au ap…

Vești alarmante: "Numărul compan…

“Dacă avem întreprinz…

(VIDEO) Diana Iovanovici-Șoșoacă…

Diana Iovanovici-Șoșo…

O româncă adevărată din Sibiu ia…

Când credeam că nu ma…

Marius Pașcan: "Se zvârcolesc în…

"Românii au ajuns să‐…

PROSTIE sau nesimțire? Klaus Ioh…

Sentinţa lui Horea, C…

De la marele român Mihai Eminesc…

Reacții din Transilva…

«
»
TwitterFacebookPinterest
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

Marius Pașcan: “Se zvârcolesc în mormânt eroii neamului românesc!”

Print Friendly, PDF & Email

“Românii au ajuns să‐și venereze călăii, pe cei care i-au oprimat, exploatat, schingiuit, iobăgit, pe cei care i-au ucis, pe cei care i-au legat de glie tratându-i ca pe sclavi, pe cei care i-au considerat dobitoace având doar dreptul de a fi înjugate la plug până la moarte.

Președintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă, în Piaţa Mare din Sibiu, la ceremonia de dezvelire a statuii unuia dintre acești călăi din Transilvania, baronul Samuel von Brukenthal.
Baronul Samuel von Brukenthal s-a făcut remarcat prin exploatarea nemiloasă a românilor iobagi, prin persecutarea bisericii ortodoxe și înfrângerea sângeroasă a răscoalei lui Horea. Revolta țărănimii iobage din Transilvania a pornit tocmai împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi români, maghiari, sași de pe domeniile nobililor și statului, mineri din Munții Apuseni și ocnele din Maramureș, meșteșugari, preoți etc. Răscoala a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania imperială al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național.
Conducătorul răscoalei, Horea, a fost de patru ori la Viena pentru a-i prezenta împăratului nedreptățile la care sunt supuși țăranii români din Transilvania, ultima audiență fiind în aprilie 1784.
Samuel von Brukenthal a avut un rol decisiv în înfrângerea revoltei românilor și înecarea în sânge a răscoalei. Pe 7 decembrie 1784, la Mihaileni, țăranii români nu au avut nicio șansă în fața trupelor austriece bine pregătite, echipate și instigate de guvernatorul Transilvaniei.
Horea, Cloșca și Crișan sunt prinși prin trădare și judecați sub oblăduirea lui Brukenthal, iar apoi Crișan se spânzură în închisoare iar Horea și Cloșca sunt frânți pe roată conform unei execuții medievale, pe 27 februarie 1785, la Alba-Iulia, sub supravegherea guvernatorului.
Se zvârcolesc în mormânt eroii neamului românesc, în timp ce călăii și ucigașii lor sunt glorificați. Sărmană Românie ce ai ajuns?!”, a scris pe facebook politicianul Marius Pașcan
Susține GLASUL.info, presa independentă, susține adevărul Doneaza prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO14BTRLRONCRT0356966001
CONT EUR: RO61BTRLEURCRT0356966001
Cod Swift: BTRLRO22
BANCA TRANSILVANIA
Pentru: Portalul Glasul.info


REVOLUT
IBAN: GB34REVO00997029036608
BIC: REVOGB21

PATREON
patreon.com/glasul


Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info