libris.ro

CIA-ul despre mișcările studențești din România care se opuneau sovieticilor în 1956, după revoluția din Ungaria

CIA-ul despre mișcările studențești din România care se opuneau sovieticilor în 1956, după revoluția din Ungaria

S-a vorbit și se vorbește încă puțin despre mișcările de protest studențești din România din toamna anului 1956. Până și CIA-ul s-a concentrat mai degrabă pe caracterul de solidaritate al mișcărilor studențești din Transilvania cu revoluția din Ungaria, decât pe aspecte mult mai interesante, precum revendicări de înapoiere a provinciilor răpite, Basarabia și Bucovina, sau îndepărtatea staliniștilor din România.

În 28 octombrie 1956 începe să emită, pe diferite lungimi de undă, un post de radio, care se institula „România viitoare. Vocea rezistenței”. Nu există informații asupra localizării acestui post clandestin, una din ipoteze fiind că era amplasat în Iugoslavia. Postul, considerat de orientare naționalistă, prezenta revendicările studenților printre care:

  • înapoierea provinciilor răpite, Basarabia și Bucovina
  • îndepărtatea staliniștilor din România care au compromis comunismul și au adus frica și foametea în țară.

Pe data de 5 noiembrie 1956, studenții din capitală plănuiau o manifestație în Piața Universității. În manifestele elaborate de studenți erau scrise lozinci în care solicitau scoaterea limbii ruse și a marxismului din învățământ, precum și a îndoctrinării politice din universități. Însă în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, Piața Univeristății a fost ocupată de către trupele Ministerului de Interne. Circulația a fost complet oprită, iar pe toată partea carosabilă din fața Universității erau camioane în care soldații, înarmați cu arme automate, erau așezați pe bănci gata de intervenție. Manifestația devenise imposibilă.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Iată ce se spunea într-un raport CIA de la 7 noiembrie 1956:

„Legaţia americană de la Bucureşti a primit informații că au fost întreprinse săptămâna trecută măsuri represive împotriva studenților din trei universități din vestul României.

O mie de studenți au fost arestați de la Universitatea din Timișoara imediat după o întâlnire studențească, unde studenții încurajau autoritățile să vorbească liber. Mulți alți studenți arestați au fost semnalați și la Târgu Mureș, iar la Cluj Universitatea maghiară a fost închisă.

Potrivit aceleiași surse, prim secretarul Partidului Gheorghiu-Dej fusese convocat la Moscova pe 31 octombrie și nu se întorsese până pe 4 noiembrie. În dimineața de 2 noiembrie, nervozitatea extremă din partea oficialilor români a fost înlocuită de o încredere deplină, care indica sursei că aceasta era data când sovieticii luaseră decizia de a muta trupe adiționale în Ungaria și o comunicaseră și Bucureștiului.

Regimul din România pare să aibă situația sub control, în ciuda agitației și nemulțumirilor populației, în mod special în rândul minorității maghiare din Transilvania. Pentru a nu exista tulburări, au fost luate un număr de precauții în ultimele două săptămâni. Cărțile de identitate sunt verificate, paza fabricilor a fost dublată, supravegherea diplomaților a crescut, iar călătoriile diplomatice au fost sever și aleatoriu restricționate.”, se arată în raportul celor de la CIA

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info