CIA-ul despre mișcările studențești din România care se opuneau sovieticilor în 1956, după revoluția din Ungaria


S-a vorbit și se vorbește încă puțin despre mișcările de protest studențești din România din toamna anului 1956. Până și CIA-ul s-a concentrat mai degrabă pe caracterul de solidaritate al mișcărilor studențești din Transilvania cu revoluția din Ungaria, decât pe aspecte mult mai interesante, precum revendicări de înapoiere a provinciilor răpite, Basarabia și Bucovina, sau îndepărtatea staliniștilor din România.

În 28 octombrie 1956 începe să emită, pe diferite lungimi de undă, un post de radio, care se institula “România viitoare. Vocea rezistenței”. Nu există informații asupra localizării acestui post clandestin, una din ipoteze fiind că era amplasat în Iugoslavia. Postul, considerat de orientare naționalistă, prezenta revendicările studenților printre care:

  • înapoierea provinciilor răpite, Basarabia și Bucovina
  • îndepărtatea staliniștilor din România care au compromis comunismul și au adus frica și foametea în țară.

Pe data de 5 noiembrie 1956, studenții din capitală plănuiau o manifestație în Piața Universității. În manifestele elaborate de studenți erau scrise lozinci în care solicitau scoaterea limbii ruse și a marxismului din învățământ, precum și a îndoctrinării politice din universități. Însă în noaptea de 4 spre 5 noiembrie, Piața Univeristății a fost ocupată de către trupele Ministerului de Interne. Circulația a fost complet oprită, iar pe toată partea carosabilă din fața Universității erau camioane în care soldații, înarmați cu arme automate, erau așezați pe bănci gata de intervenție. Manifestația devenise imposibilă.

Iată ce se spunea într-un raport CIA de la 7 noiembrie 1956:

“Legaţia americană de la Bucureşti a primit informații că au fost întreprinse săptămâna trecută măsuri represive împotriva studenților din trei universități din vestul României.

O mie de studenți au fost arestați de la Universitatea din Timișoara imediat după o întâlnire studențească, unde studenții încurajau autoritățile să vorbească liber. Mulți alți studenți arestați au fost semnalați și la Târgu Mureș, iar la Cluj Universitatea maghiară a fost închisă.

Potrivit aceleiași surse, prim secretarul Partidului Gheorghiu-Dej fusese convocat la Moscova pe 31 octombrie și nu se întorsese până pe 4 noiembrie. În dimineața de 2 noiembrie, nervozitatea extremă din partea oficialilor români a fost înlocuită de o încredere deplină, care indica sursei că aceasta era data când sovieticii luaseră decizia de a muta trupe adiționale în Ungaria și o comunicaseră și Bucureștiului.

apiland.ro

Regimul din România pare să aibă situația sub control, în ciuda agitației și nemulțumirilor populației, în mod special în rândul minorității maghiare din Transilvania. Pentru a nu exista tulburări, au fost luate un număr de precauții în ultimele două săptămâni. Cărțile de identitate sunt verificate, paza fabricilor a fost dublată, supravegherea diplomaților a crescut, iar călătoriile diplomatice au fost sever și aleatoriu restricționate.”, se arată în raportul celor de la CIA
[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]