libris.ro

Asociația NeamUnit solicită C.N.S.A.S demiterea celor doi cercetători care au ponegrit memoria victimelor Experimentului Pitești

Prin intermediul unei scrisori deschise, Asociația NeamUnit solicită C.N.S.A.S demiterea celor doi cercetători care au ponegrit memoria victimelor Experimentului Pitești. Este vorba despre Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, despre care Asociația NeamUnit consideră că „au ponegrit memoria victimelor cumplitului experiment comunist de la Pitesti, au negat adevarul istoric din reavointa, si au incercat sa reabiliteze tezele Securitatii lui Nicolschi din anii 50” .

Redăm integral comunicatul Asociației NeamUnit, publicat pe pagina de facebook al asociației:

” CATRE: COLEGIUL DIRECTOR AL CONSILIUL NATIONAL PENTRU STUDIEREA ARHIVELOR SECURITATII

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


In atentia Domnului Presedinte al Colegiului C.N.S.A.S. – Constantin Buchet

Asigurându-vă de tot respectul față de instituția pe care o reprezentați, dorim să ne exprimăm pe această cale dezaprobarea și indignarea față de declarațiile publice recente a doi cercetători angajați ai C.N.S.A.S. – domnii Mihai Demetriade și Mădălin Hodor. Pentru noi – Asociația Neamunit – apărarea memoriei victimelor regimului comunist și a adevărului istoric este o datorie de onoare, asumată și prin statutul și prin scopul Asociației.

În interviul acordat R.F.I. în data de 28 Octombrie 2019, domnul Mihai Demetriade a făcut o serie de afirmații denigratoare la adresa victimelor experimentului comunist de la Pitești din anii 1949-1951, cel mai mare și mai agresiv program de reeducare prin tortură din întreaga Europă de Est, caracterizat de Soljenițîn drept “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

Domnul Demetriade a afirmat despre cei aproape 5000 de tineri anticomuniști trecuți prin iadul de la Pitești ca „victimele nu sunt chiar victime”, iar în studiul său la care face referire, susține că „există o legătură structurală, genetică, între identitatea politică a victimelor și arhitectura represiunii”, adică aruncă mare parte din vina pentru barbaria experimentului pe umerii victimelor, care aveau o anumită orientare politică, din care izvora, “genetic” un caracter violent.

Practic, domnul cercetator Mihai Demetriade, platit din banii cetățenilor români, reabilitează tezele Securității din anii 50 – de a învinovăți victimele pentru crime, teze elaborate sub conducerea lui Alexandru Nicolschi – călaul elitelor românești între 1948 și 1961, ceea ce considerăm că este total imoral și o adevărată batjocură la adresa memoriei victimelor experimentului și a urmașilor acestora, precum și un atac flagrant la adresa adevărului istoric.

Venind în apărarea tezelor revizioniste susținute de domnul Demetriade, domnul Mădalin Hodor, merge mai departe, și declară public că consideră că studenții anticomuniști trecuți în anii ’50 prin experimentul din închisoarea Pitești erau „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

Din declarațiile publice, orale și scrise ale celor doi cercetători C.N.S.A.S., rezultă în mod evident, dincolo de orice urmă de îndoială, faptul că, departe de a fi neutri, obiectivi și nepărtinitori cu privire la tema de studiu și la victimele respective, aceștia sunt mânați de resentimente, ură și dispreț profund față de miile de tineri care au fost supuși barbarului experiment, și caută cu orice preț să îi culpabilizeze, recurgând pentru aceasta la mistificarea adevărului istoric, la negarea a sute de probe, studii și mărturii, pentru a-i condamna în masă.

Considerăm că o astfel de atitudine, este total inacceptabilă din partea unor istorici și cercetători, platiți din bani publici pentru a descoperi și transmite adevărul istoric, iar nu intoxicări izvorăte din resentimente personale. Aceste poziții publice arată lipsa totala a deontologiei profesionale, a integrității morale și a eticii necesare pentru activitatea desfășurată, descalificandu-i practic pe domnii Demetriade si Hodor din calitatea de istoric și cercetător.

Faptul că cei doi cercetători le neagă miilor de tineri calitatea de victime (Demetriade) și chiar cea de oameni(Hodor), pornind de la prejudecăți personale răuvoitoare, bazate exclusiv pe apartenența majorității acestora la anumite idelogii politice, amintește evident de judecarea și condamnarea în masă a evreilor de către regimul nazist, iar o astfel de atitudine nu are ce să caute in România anului 2019, mai ales într-o instituție publică.

Totodata, dorim să ne exprimăm susținerea fermă și aprecierea pentru poziția Colegiului Director al C.N.S.A.S., exprimată prin comunicatul emis în data de 31.10.2019, prin care conducerea instituției se delimitează public de afirmațiile celor doi cercetători, angajați ai instituției.

Ca urmare a celor mai sus-menționate, solicităm pe această cale conducerii C.N.S.A.S. să întreprindă măsurile cuvenite pentru sancționarea, mergând până la demitere, a acelor doi cercetători care considerăm că, prin discursul relativizator cu privire la crimele comunismului, precum și prin reabilitarea tezelor Securității cu privire la pretinsa vinovăție a victimelor experimentului Pitești, creează un precedent periculos de falsificare a istoriei recente și de reabilitare a regimului comunist ilegitim și criminal.

Cu respect,
ASOCIAȚIA NEAMUNIT „

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info