Categories: Antiromanism

Asociația NeamUnit solicită C.N.S.A.S demiterea celor doi cercetători care au ponegrit memoria victimelor Experimentului Pitești

Prin intermediul unei scrisori deschise, Asociația NeamUnit solicită C.N.S.A.S demiterea celor doi cercetători care au ponegrit memoria victimelor Experimentului Pitești. Este vorba despre Mihai Demetriade și Mădălin Hodor, despre care Asociația NeamUnit consideră că “au ponegrit memoria victimelor cumplitului experiment comunist de la Pitesti, au negat adevarul istoric din reavointa, si au incercat sa reabiliteze tezele Securitatii lui Nicolschi din anii 50” .

Redăm integral comunicatul Asociației NeamUnit, publicat pe pagina de facebook al asociației:

” CATRE: COLEGIUL DIRECTOR AL CONSILIUL NATIONAL PENTRU STUDIEREA ARHIVELOR SECURITATII

In atentia Domnului Presedinte al Colegiului C.N.S.A.S. – Constantin Buchet

Asigurându-vă de tot respectul față de instituția pe care o reprezentați, dorim să ne exprimăm pe această cale dezaprobarea și indignarea față de declarațiile publice recente a doi cercetători angajați ai C.N.S.A.S. – domnii Mihai Demetriade și Mădălin Hodor. Pentru noi – Asociația Neamunit – apărarea memoriei victimelor regimului comunist și a adevărului istoric este o datorie de onoare, asumată și prin statutul și prin scopul Asociației.

În interviul acordat R.F.I. în data de 28 Octombrie 2019, domnul Mihai Demetriade a făcut o serie de afirmații denigratoare la adresa victimelor experimentului comunist de la Pitești din anii 1949-1951, cel mai mare și mai agresiv program de reeducare prin tortură din întreaga Europă de Est, caracterizat de Soljenițîn drept “cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.

Domnul Demetriade a afirmat despre cei aproape 5000 de tineri anticomuniști trecuți prin iadul de la Pitești ca „victimele nu sunt chiar victime”, iar în studiul său la care face referire, susține că „există o legătură structurală, genetică, între identitatea politică a victimelor și arhitectura represiunii”, adică aruncă mare parte din vina pentru barbaria experimentului pe umerii victimelor, care aveau o anumită orientare politică, din care izvora, “genetic” un caracter violent.

Practic, domnul cercetator Mihai Demetriade, platit din banii cetățenilor români, reabilitează tezele Securității din anii 50 – de a învinovăți victimele pentru crime, teze elaborate sub conducerea lui Alexandru Nicolschi – călaul elitelor românești între 1948 și 1961, ceea ce considerăm că este total imoral și o adevărată batjocură la adresa memoriei victimelor experimentului și a urmașilor acestora, precum și un atac flagrant la adresa adevărului istoric.

Venind în apărarea tezelor revizioniste susținute de domnul Demetriade, domnul Mădalin Hodor, merge mai departe, și declară public că consideră că studenții anticomuniști trecuți în anii ’50 prin experimentul din închisoarea Pitești erau „niște căcați cu ochi care se torturau între ei pentru un blid în plus”.

Din declarațiile publice, orale și scrise ale celor doi cercetători C.N.S.A.S., rezultă în mod evident, dincolo de orice urmă de îndoială, faptul că, departe de a fi neutri, obiectivi și nepărtinitori cu privire la tema de studiu și la victimele respective, aceștia sunt mânați de resentimente, ură și dispreț profund față de miile de tineri care au fost supuși barbarului experiment, și caută cu orice preț să îi culpabilizeze, recurgând pentru aceasta la mistificarea adevărului istoric, la negarea a sute de probe, studii și mărturii, pentru a-i condamna în masă.

Considerăm că o astfel de atitudine, este total inacceptabilă din partea unor istorici și cercetători, platiți din bani publici pentru a descoperi și transmite adevărul istoric, iar nu intoxicări izvorăte din resentimente personale. Aceste poziții publice arată lipsa totala a deontologiei profesionale, a integrității morale și a eticii necesare pentru activitatea desfășurată, descalificandu-i practic pe domnii Demetriade si Hodor din calitatea de istoric și cercetător.

Faptul că cei doi cercetători le neagă miilor de tineri calitatea de victime (Demetriade) și chiar cea de oameni(Hodor), pornind de la prejudecăți personale răuvoitoare, bazate exclusiv pe apartenența majorității acestora la anumite idelogii politice, amintește evident de judecarea și condamnarea în masă a evreilor de către regimul nazist, iar o astfel de atitudine nu are ce să caute in România anului 2019, mai ales într-o instituție publică.

Totodata, dorim să ne exprimăm susținerea fermă și aprecierea pentru poziția Colegiului Director al C.N.S.A.S., exprimată prin comunicatul emis în data de 31.10.2019, prin care conducerea instituției se delimitează public de afirmațiile celor doi cercetători, angajați ai instituției.

Ca urmare a celor mai sus-menționate, solicităm pe această cale conducerii C.N.S.A.S. să întreprindă măsurile cuvenite pentru sancționarea, mergând până la demitere, a acelor doi cercetători care considerăm că, prin discursul relativizator cu privire la crimele comunismului, precum și prin reabilitarea tezelor Securității cu privire la pretinsa vinovăție a victimelor experimentului Pitești, creează un precedent periculos de falsificare a istoriei recente și de reabilitare a regimului comunist ilegitim și criminal.

Cu respect,
ASOCIAȚIA NEAMUNIT “

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

3 Iulie 1910 – Român amendat de unguri pentru că pe harnașamentul calului erau prezente cele trei culori ale tricolorului românesc

Unul dintre paradoxurile antiromânismului din Ardealul teorizat de administrația maghiară în perioada dualismului austro-ungar este…

14 ore ago

2 Iulie – T𝐫𝐞𝐜𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫𝐢𝐞 𝐢̂𝐧 𝐯𝐞𝐬̦𝐧𝐢𝐜𝐢𝐞 𝐚 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨d Ștefan cel Mare, manifestare organizată de Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui

"„𝐄𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚̆ 𝐫𝐞𝐜𝐮𝐧𝐨𝐬̦𝐭𝐢𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐢𝐥𝐮𝐬𝐭𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐯𝐨𝐢𝐞𝐯𝐨𝐝, 𝐒̦𝐭𝐞𝐟𝐚𝐧 𝐜𝐞𝐥 𝐌𝐚𝐫𝐞!” Miercuri, 2 iulie 2025, începând cu ora 10:00,…

2 zile ago

A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe

Alexandru Dimitrie Xenopol was born on March 24, 1847, in Păcurari, a settlement in Iași, the…

3 zile ago

ZILELE REZISTENȚEI. Ediția a 16-a. 18-20 iulie 2025, la Sâmbăta de Sus

Programul manifestărilor din cadrul Zilelor Rezistenței 18-20 iulie 2025, Mănăstirea Sâmbăta de Sus Vineri 18.07:…

4 zile ago

Experimentul Pitești – realitate ocultată, suferință uitată

Experimentul Pitești nu este doar o pagină întunecată din istoria României, ci una dintre cele…

4 zile ago