Într-un vagon de tren, în pădurea Compiègne, în apropierea Parisului, se semna la 11 noiembrie 1918 armistițiul între Imperiul German și puterile Antantei, un armistițiu care a pus capăt Primului Război Mondial pe Frontul de Vest.
Odată cu semnarea armistițiului de la Compiègne între Puterile Antantei și Germania, încetează și ostilitățile, iar Germania recunoaște, între altele, caducitatea Tratatului de Pace de la București, fiind obligată să își retragă armata din România.

Deși se știa pe front despre posibilitatea încheierii unui armistițiu, ostilitățile pe câmpurile de luptă au continuat până în ultima clipă (n.r. armistițiul a intrat în vigoare la 11.11.1918, ora 11:00), înregistrându-se în ultima zi a Primului Război Mondial nu mai puțin de 10,944 de victime, dintre care 2,738 de morți.
Armistițiul semnat într-un vagon de tren în pădurea de la Compiègne a marcat simbolic încheierea Primului Război Mondial, un conflict la scară globală soldat cu peste 20 de milioane de morți (atât civili, cât și militari), 20 de milioane de răniți și peste 10 milioane de persoane dispărute.
- A.D. Xenopol Remembered: Historian of Romania, Philosopher of Europe - 1 iulie 2025
- 27 Iunie 1944 – Trei români au fost legați de stâlpi și împușcați de către armata horthystă la Sighet, jud Maramureș - 29 iunie 2025
- 27 iunie 1849 – Avram Iancu le răspunde colonelului ungur Iosif Simonffy și deputatului Ioan Gozman, nerenunțând la scopurile pentru care a început lupta, dar nici refuzând posibilitatea unor negocieri pentru depunerea armelor - 27 iunie 2025