29 Mai 1453: Cucerirea Constantinopolului de către otomani

Căderea Constantinopolului este numele sub care e cunoscută cucerirea capitalei Imperiului Bizantin de forțele Imperiului Otoman, sub comanda  sultanului  Mehmed al II-lea (1432-1481). Evenimentul a avut loc în ziua de marți, 29 mai 1453.

Imperiul Bizantin se sfârșește odată cu ultimul său suveran,
Constantin al XI-lea, în dimineaţa zilei de 29 mai 1453.

De fapt, după măcinarea imperiului de către câteva “cruciade” succesive, reprezentând ample campanii de jaf și de crime din partea “creștinilor” occidentali, urmate de lupte interne pentru putere până în anul 1261, când bizantinii reușesc să-și reunească forțele și să-și recapete Bizanțul, imperiul începe să fie asaltat de către un nou pericol, Imperiul Otoman.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

La 1453, “imperiul” bizantin practic nu mai era un imperiu, ci doar o serie de sate fortificate, separate de câmpuri largi, totul fiind încercuit de zidurile lui Teodosie, ridicate în secolul al IV-lea. Totul se datorează incursiunilor occidentale, concretizate prin masacre împotriva populației Bizanțului, ajunsă într-un regres uriaș din punct de vedere demografic, după decenii întregi de războaie, urmate de numeroase molime care au decimat populația, dar și de dificultăţi politice, economice şi sociale, atât pe plan intern cât şi pe plan extern.

Ziua de 29 Mai 1453 găsește de fapt un Constantinopol slăbit grav de năvălirile “fraților” creștini, de jafurile și violurile întreprinse de către aceștia împotriva populației native, în încercarea lor de a crea un Imperiu latin între 1204 și 1261 la Constantinopol.

Căderea Constantinopolului nu reprezintă doar sfârșitul unei prezențe consistente a creștinismului în zona Asiei Mici și a Orientului Mijlociu, dar și o ruptură definitivă între creștinismul răsăritean și cel de apus. Trist este că de-a lungul istoriei, în loc să conlucreze cu creștinismul ortodox împotriva pericolului otoman, creștinismul occidental a preferat dimpotrivă, în unele cazuri chiar alierea cu Imperiul Otoman, în dauna țărilor ortodoxe din sudul și estul Europei. Peninsula Balcanică și Sud Estul Europei au fost practic abandonate timp de secole întregi la mila Imperiului Otoman, până într-un târziu când marile puteri europene occidentale s-au gândit că e timpul ca hegemonia turcilor să apună pe cele trei continente pe care și-au exercitat puterea timp de sute de ani.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

La 29 Mai 1848, guvernul Transilvaniei, întrunit la Cluj, decreta unirea Transilvaniei cu Ungaria, fără să se dezbată memoriul românilor care constituiau majoritatea în Transilvania

vin mai 29 , 2020
La 29 mai 1848 se deschid lucrările Dietei maghiare de la Cluj, iar Dieta de la Cluj proclamă unirea Transilvaniei cu Ungaria, fapt care a nemulțumit deopotrivă părți importante ale românilor transilvani, ale sașilor și maghiarilor. Însuși poetul Sándor Petőfi se ridicase împotriva hotărârii unirii Transilvaniei cu Ungaria, argumentând că în Dieta care luase […]
Prima Adunare Națională de la Pesta din 1848

Poate vă place și:

libris.ro