Duminică, 15 decembrie 2019, în comuna Șimand din județul Arad, a avut loc sfințirea monumentului ridicat în memoria preoților martiri Cornel Leucuța și Cornel Popescu din Șimand, pe locul unde au fost uciși de Garda Roșie Maghiară în Săptămâna Patimilor, la 9 aprilie 1919.
“Monument pentru clericii din Șimand martirizați în Vinerea Mare în urmă cu un secol.Monumentul a fost construit pe malul Canalului Morilor, la hotarul dintre localitățile Șimand și Socodor, locul unde au fost martirizați cei doi preoți din Șimand, informează Arhiepiscopia Aradului.După dezvelirea monumentului a urmat slujba de sfințire și panihida oficiate de un sobor de preoți.”, a scris basilica.ro
În aceeași zi a avut loc mai apoi și o conferință cu titlul „Centenarul martiriului preoților Cornel Popescu și Cornel Leucuța din Șimand 1919-2019”.
Cornel Popescu, născut în februarie 1886, a fost unul dintre cei zece participanți din Șimand la Marea Unire de la Alba Iulia din 1918. La momentul asasinării sale de către maghiari, lăsa în urma sa de crescut doi copii cu vârste de 7, respectiv 4 ani.
Cornel Leucuța, născut în aprilie 1889, a lăsat și el în urmă o soție singură cu un copil de 4 ani, în momentul în care a fost ucis de către Garda Roșie Maghiară.
Cei doi preoți se numără printre cei 90 de martiri pe care i-a dat Aradul în acele cumplite vremuri. Se cunoaște faptul că la Șimand, în casa lui Endrez Iosif, comerciant de origine germană, aveau loc întâlnire tainice în timpul cărora se alcătuiau liste cu intelectualii care trebuiau să dispară fizic din peisaj, adică să fie asasinați.
În primvăra anului 1919, preoții s-au refugiat la Arad, simțindu-se amenințați de gărzile roșii maghiare. Primind asigurări din partea comandantului regimentului 33 bolșevic că vor fi în siguranță, cei doi preoți aleg să-și riște viața și să se întoarcă la Șimand, în ciuda faptului că fusese avertizați de către mama proprietarului Cornel Grozda că ungurii le-au pregătit moartea, care îi sfătuise să se întoarcă pe drumul către Arad.
În timpul nopții de 8 spre 9 aprilie 1919, ungurii bat în geamurile caselor celor doi preoți, chemându-i afară, fără a le explica motivele pentru această solicitare. După ce i-au scos din case, ungurii i-au bătut, batjocorit și apoi ucis pe cei doi preoți. După ce i-au ucis, ungurii i-au legat pe cei doi preoți unul de altul cu sârmă și atârnați de o piatră de mari dimensiuni i-au aruncat în Canalul Morii. Abia în 22 mai, după venirea Armatei Române, cei doi martiri au putut fi exhumați și îngropați creștinește cu paradă militară lângă biserica din Șimand.
Donează pentru Glasul.info!
În conturile de la Banca Transilvania: RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei) | RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Comunitățile rurale din Moldova se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv lipsa de sprijin pentru investiții, nivel scăzut de cooperare între fermieri, bariere în accesarea piețelor, acoperire insuficientă a protecției sociale, lipsa oportunităților alternative de angajare precum și necesitatea modernizării infrastructurii. Aceste nevoi și constrângeri sunt acum abordate, cu sprijinul FAO, […]