RSS
TwitterFacebookPinterest

FAO: Comunitățile rurale din Moldova avansează într-o manieră integrată

Comunitățile rurale din Moldova se confruntă cu numeroase probleme, inclusiv lipsa de sprijin pentru investiții, nivel scăzut de cooperare între fermieri, bariere în accesarea piețelor, acoperire insuficientă a protecției sociale, lipsa oportunităților alternative de angajare precum și necesitatea modernizării infrastructurii.

Aceste nevoi și constrângeri sunt acum abordate, cu sprijinul FAO, într-o manieră integrată și intersectorială, cu o atenție specială asupra comunităților locale și incluziunii sociale.

Un proiect FAO, implementat în ultimii doi ani, care a ajutat la consolidarea capacităților în domeniul politicilor de dezvoltare în domeniul agricol și  rural precum și la implementarea proiectelor pilot de dezvoltare a comunităților locale, prezintă astăzi rezultatele finale în cadrul unui atelier de încheiere al proiectului.

Proiectul a avut un dublu accent: la nivel central, a sprijinit MADRM să dezvolte capacități de formulare și implementare a politicilor de dezvoltare rurală, iar la nivel local, a sprijinit trei comunități pilot selectate pentru elaborarea și implementarea planurilor integrate de dezvoltare comunitară (Lalova – Rezina, Tescureni – Ungheni, Meleșești – Călărași).

„Ne-am concentrat pe o abordare participativă în implementarea proiectului”, a subliniat Morten Hartvigsen, Manager Principal pe Inițiativa Regională și coordonatorul tehnic al proiectului. „Majoritatea populației, inclusiv femeile și tinerii, din cele trei comunități au fost consultate cu privire la prioritățile locale și au primit sprijin tehnic în mobilizarea resurselor financiare pentru implementarea acțiunilor prioritare din sate”.

Pe termen lung, sprijinul pentru dezvoltarea integrată a comunității poate ajuta nu numai la îmbunătățirea mijloacelor de trai și la reducerea sărăciei, dar și la accelerarea incluziunii sociale, cu accent pe grupurile vulnerabile, femei și bărbați.

Cele trei planuri de dezvoltare comunitară, pregătite împreună cu comunitățile, sunt concepute pentru a răspunde nevoilor complexe ale satelor, de la îmbunătățirea infrastructurii publice la dezvoltarea agriculturii, precum și valorificarea altor oportunități de dezvoltare locală.

Satele planifică, printre altele, servicii de îngrijire a persoanelor în etate în cadrul unor case comunitare accesibile pentru localnici dar și pentru comunitățile învecinate, băi interioare în clădirea gimnaziului, centre de turism, dar și activități de sprijin pentru fermieri precum piețe locale, instruire pentru membrii gospodăriilor familiale în managementul afacerilor și raportare financiară, etc.

„Dezvoltarea echilibrată a zonelor rurale este una din prioritățile Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Pentru executarea prevederilor Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală , Guvernul a aprobat o hotărâre ce include trei măsuri de finanțare, dintre acestea,  două sunt dedicate autorităților publice locale pentru finanțarea proiectelor de infrastructură la scară mică, infrastructură socială și păstrarea patrimoniului social, și o alta dedicată sectorului privat ce activează în sectorul non agricol. Proiectul FAO a contribuit la dezvoltarea capacităților instituționale ale MADRM de a implementa politica de dezvoltare rurală și mulțumim pentru asistența tehnică și întregul suport financiar, care pe parcursul anilor a contribuit la îmbunătățirea condițiilor de muncă în și de trai în mediul rural”, a subliniat, în cadrul evenimentului, Secretarul de Stat, Dorin Andros.

apiland.ro

Finanțarea necesară va fi obținută din resurse identificate la nivel local și național, precum și cu ajutorul donatorilor internaționali.

FAO a contribuit la identificarea nevoilor și a facilitat dialogul cu partenerii de dezvoltare pentru mobilizarea resurselor disponibile. ACSA, furnizorul de servicii angajat pentru implementarea proiectului, a organizat un atelier de formare profesională pentru beneficiari în care au fost prezentate oportunitățile de finanțare existente.

FAO susține, în Europa și Asia Centrală, de mai bine de un deceniu inițiative și proiecte diferite legate de dezvoltarea rurală locală / dezvoltarea integrată a comunităților, inclusiv în Bosnia și Herțegovina, Georgia, Albania, Serbia, Moldova și Azerbaidjan și, de asemenea, dezvoltarea transfrontalieră bazată pe zone în țările din Balcanii de Vest. Pe baza experiențelor din aceste țări, FAO este în proces de a susține în continuare conceptul de dezvoltare comunitară integrată pentru Europa și Asia Centrală. Acest proces este planificat să continue în următorii ani.

Ca parte a Inițiativei regionale FAO Inițiativa Regională privind abilitarea micilor fermieri și a fermelor de familie pentru îmbunătățirea mijloacelor de trai și reducerea sărăciei, precum și în legătură cu punerea în aplicare a Deceniului Națiunilor Unite privind Agricultura Familială 2019 – 2028, FAO a creat o rețea tehnică regională informală pentru dezvoltarea comunităților locale, inclusiv cu participarea reprezentanților moldoveni.Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info


[button-red url="https://glasul.info/donatii/" target="_self" position="center"]Donează pentru Glasul.info[/button-red]