Categories: Iași

Pietonalul Ștefan cel Mare din Iași se va umple de urși: „Ceata Urșilor de la Comănești” vine la IAȘI!

Devenită deja celebră chiar și la nivel internațional grație superbelor fotografii ce au circulat în toată lumea prin diverse publicații la nivel mondial, „Ceata Urșilor de la Comănești” va susține luni, 23 decembrie 2019, de la ora 15.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași, o reprezentație specială.

În urmă cu câțiva ani, o poză premiată de National Geographic a făcut cunoscută localitatea Comănești la nivel internațional: oameni din întreaga lumea s-au arătat fascinați de un obicei de iarnă păstrat de multe generații la Comănești, în care tineri sau bărbați în toată firea se îmbracă în blănuri autentice de urs pentru a păstra un obicei arhaic impresionant.

Grupuri mari de persoane costumate în urși, de ordinul zecilor, dansează în cadrul unui obicei arhaic de iarnă, îmbrăcați cu niște blănuri de urs foarte grele. Pentru a putea participa la aceste manifestări, cei care îmbracă blănurile necesită o condiție fizică foarte bună pentru a putea ține ritmul impus de „Jocul urșilor din Comănești”.

„Cunoscuta „Ceată a Urșilor de la Comănești” va susține o reprezentație specială luni, 23 decembrie, de la ora 15.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași. Ansamblul are în componență 70 de persoane, dintre care aproximativ 50 sunt „urși”. Jocul ursului alungă spiritele rele și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de iarnă. Se spune că cei care primesc cetele de urși vor avea un an nou prosper și plin de realizări. „, se arată într-un comunicat postat pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Iași

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

2 Mai 1864 – Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de stat!

2 Mai 1864 - Momentul când marile puteri l-au acuzat pe Cuza de lovitură de…

3 zile ago

Un istoric bulgar susține restaurarea Monumentului Eroilor Români de la Smârdan

Presa locală bulgară din Vidin relatează faptul că un istoric local sugerează ca Monumentul Eroilor…

3 zile ago

1 Mai 1359 – Recunoașterea Mitropoliei Țării Românești, cu sediul la Curtea de Argeș, de către Patriarhia din Constantinopol

După o lungă perioadă conflictuală cu regatul Ungariei, care făcea presiuni chiar mai mari decât…

5 zile ago

EXCLUSIV! Silvestru Șoșoacă reclamat AIUREA la CNCD pentru antițigănism?

Viața lui Dumitru-Silvestru Șoșoacă nu este ușoară nici măcar după excluderea sa din propriul partid,…

5 zile ago

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

6 zile ago