Pietonalul Ștefan cel Mare din Iași se va umple de urși: „Ceata Urșilor de la Comănești” vine la IAȘI!

Devenită deja celebră chiar și la nivel internațional grație superbelor fotografii ce au circulat în toată lumea prin diverse publicații la nivel mondial, „Ceata Urșilor de la Comănești” va susține luni, 23 decembrie 2019, de la ora 15.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași, o reprezentație specială.

În urmă cu câțiva ani, o poză premiată de National Geographic a făcut cunoscută localitatea Comănești la nivel internațional: oameni din întreaga lumea s-au arătat fascinați de un obicei de iarnă păstrat de multe generații la Comănești, în care tineri sau bărbați în toată firea se îmbracă în blănuri autentice de urs pentru a păstra un obicei arhaic impresionant.

Grupuri mari de persoane costumate în urși, de ordinul zecilor, dansează în cadrul unui obicei arhaic de iarnă, îmbrăcați cu niște blănuri de urs foarte grele. Pentru a putea participa la aceste manifestări, cei care îmbracă blănurile necesită o condiție fizică foarte bună pentru a putea ține ritmul impus de “Jocul urșilor din Comănești”.

“Cunoscuta „Ceată a Urșilor de la Comănești” va susține o reprezentație specială luni, 23 decembrie, de la ora 15.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Primăriei Municipiului Iași. Ansamblul are în componență 70 de persoane, dintre care aproximativ 50 sunt „urși”. Jocul ursului alungă spiritele rele și este unul dintre cele mai vechi obiceiuri românești de iarnă. Se spune că cei care primesc cetele de urși vor avea un an nou prosper și plin de realizări. “, se arată într-un comunicat postat pe pagina de facebook a Primăriei Municipiului Iași

About the Author

Glasul.info
Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info