Ziua Culturii Naționale sărbătorită la IAȘI

Ziua Culturii Naționale la Palatul Culturii din Iași


“Sub patronajul Ministerului Culturii, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași, având drept parteneri Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău și Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, organizează miercuri, 15 ianuarie 2020, la Palatul Culturii, evenimentul „Porni Luceafărul…”, dedicat Zilei Culturii Naționale.

Acesta va începe la ora 17.00, în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol literar-muzical, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași, de la clasa de teatru – îndrumător prof. Erica Moldovan, clasa de canto – îndrumători prof. Daniela Ciocoiu, prof. Diana Neacșu, și de Cvartetul de coarde „Andantino” – îndrumător prof. drd. Cătălin Sasu.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

La ora 18.00, publicul ieșean va asista la un spectacol vizual pe Turnul Central al Palatului Culturii, moment care va fi organizat simultan cu alte evenimente similare în marile orașe ale țării.

Începând cu ora 18.15, manifestările vor continua în Sala „Henri Coandă”, cu un spectacol cultural-artistic intitulat „Interferente culturale – Drumul spre Eminescu”, prezentat de Academia Europeană pentru Cultură și Artă din Chișinău, care va cuprinde creații de M. Eminescu, Gr. Vieru, Dm. Matcovschi, G. Enescu, B. Bartok, F. Chopin, folclor muzical românesc. Interpretează Marcel Lazăr – pian; Daniel Lazăr – vioară; Victor Botnaru – vioară, cobză, caval; Mariana Melinte – voce, folclor muzical; Sandu Aristid Cupcea – recital poezie.

Împlinirea celor 170 de ani de la nașterea poetului național va fi marcată și prin prelegerea „Mihai Eminescu – Om universal”, ce va susținută de Marius Andro în Sala „Ștefan Procopiu”, cu începere de la ora 19.00. Evenimentul face parte din seria „Filosofi și idei care au schimbat lumea” și este organizat de Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”, în parteneriat cu Asociația „Noua Acropolă” din România – Filiala Iași. Tema acestei prelegeri abordează un aspect mai puțin cunoscut al personalității poetului – cel de „om universal”. La fel ca marii oameni de geniu ai Antichității și ai Renașterii, Mihai Eminescu a fost preocupat de toate aspectele cunoașterii. Spiritul său creator l-a îndrumat către descoperirea Adevărului și Frumosului în matematică, filosofie, literatură, teatru și alte științe. Astfel, vom înțelege mai bine laboratorul alchimic al creației eminesciene, care se alimentează din numeroase izvoare, pentru a se sintetiza în poezie.

Intrarea la aceste evenimente este liberă. Vă așteptăm cu drag!”, se arată în comunicatul Complexului Muzeal Național „Moldova”

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Scriitori români din Ucraina și Republica Moldova prezenți la IAȘI pentru a aniversa 170 de ani de la naşterea lui Eminescu

mar ian. 14 , 2020
Marți, 14 ianuarie 2020, începând cu ora 13.00, mai mulţi scriitori din România şi Rep. Moldova au susţinut recitaluri de poezie la Colegiul Național și la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”. Elevii Colegiului Naţional i-au putut întâlni pe scriitorii Adi Cristi, Silvia Goteanschii (Rep. Moldova), Radmila Popovici (Rep. Moldova), Rodica Gotcă […]

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News